50 år siden opphevelsen av straffelovens §213

I dag er det 50 år siden opphevelsen av straffelovens §213 - den såkalte "homoparagrafen" som kriminaliserte seksuell omgang mellom menn. HivNorge er med på markering av jubileet, og takker alle som gikk foran og kjempet for opphevelsen av paragrafen.

scheduleOppdatert: 21.04.2022

createForfatter: Kristin Holland

labelEmner:

Straffelovens §213, som ble opphevet 21. april 1972, hadde siden 1902 kriminalisert sex mellom menn. I perioden mellom 1902 og 1950 ble 119 menn straffeforfulgt fordi de hadde sex med menn. I årene før opphevelsen var §213 en såkalt «sovende paragraf», men symbolverdien i opphevelsen var et viktig steg i kampen for like rettigheter for LHBTQ+-personer. 9 år etter opphevelsen, ble det vedtatt lovverk som kriminaliserte krenkende ytringer mot personer grunnet deres «homofile legning, leveform eller orientering». Senere kom partnerskapsloven og ekteskapsloven, samt videre lovverk som vernet homofile mot krenkende ytringer og diskriminering.

Da hivepidemien kom til Norge på 80-tallet ble det skeive miljøet hardt rammet, og HivNorge og organisasjonens forgjengere har lenge jobbet med å både ivareta skeive mennesker som lever med hiv og med hivforebygging i det skeive miljøet. Internasjonalt er kriminalisering av skeive et stort hinder for hivforebyggende arbeid og bidrar til stigmatisering. Noe som viser viktigheten av at straffelovens §213 ble opphevet.

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.