camera_altFoto: iStock

Påvirkning

HivNorge arbeider utadrettet og systematisk overfor det politiske miljøet, både Stortinget, overfor de ulike partigruppene, de ulike departementene, enkeltpolitikere og rådgivere.

Dette arbeidet utføres i hovedsak av sekretariatet, med bistand fra styremedlemmer og andre mennesker som lever med hiv, der det er hensiktsmessig. Vi arbeider både med enkeltsaker, rettigheter og målrettet innsats for å øke det politiske miljøets kunnskap om hiv. HivNorge anser som en av sine viktigste oppgaver å løfte frem hele hivfeltet og sikre ressurser som kommer alle som arbeider med hivrelaterte saker og tiltak til gode. Vi har erfart at det er svært viktig at vi kontinuerlig overvåker helserelaterte saker som fremmes for politisk behandling på Stortinget, i departementer og kommuner. Vi utarbeider høringsuttalelser til nye lover og forskrifter eller endringer til disse. Vår jobb er hele tiden å sikre at rettigheter og tilbud ikke forringes, men kontinuerlig forbedres. Vår juridiske kompetanse er en viktig del av vårt påvirkningsarbeid overfor lovgivere og andre aktører.

En annen del av påvirkningsarbeidet dreier seg om det vi kan kalle lovtomme rom. Gjennom blant annet vår rådgivningstjeneste oppdager vi med jevne mellomrom at problemstillinger i forhold til hiv ikke er tenkt igjennom fra lovgiver og andre myndigheters side. Jevnlig kontakt med embetsverket og øvrig forvaltning bidrar til gjensidig overføring av kunnskap, og HivNorge kan gjennom denne kontakten bidra til at vår kunnskap skaper endringer i rammevilkårene for mennesker som lever med hiv.

HivNorge er representert i Det nasjonale hiv- og aidsrådet. Rådet er et samarbeid mellom helse- og omsorgsdepartementet og utenriksdepartementet. Rådet ble opprettet på verdens aidsdag i 2006 og skal samle diskusjonen om det nasjonale og internasjonale arbeidet med hiv og aids. Rådet skal bidra til å skape åpenhet og motvirke diskriminering, samordne de nasjonale tiltakene med den internasjonale helsepolitikken og bidra til informasjonsutveksling.

Les også

schedule23.05.2023

→ Apekopper blir mpox

Siden november i fjor, har mpox vært det offisielle navnet internasjonalt på det som tidligere ble kalt monkeypox. Nå vil også Norge følge rådene til verdens helseorganisasjon (WHO) og endre navnet på sykdommen apekopper til mpox.

schedule11.05.2023

→ HivNorge fyller 35 år

Samtidig som det er 40 år siden den første personen fikk diagnosen aids her i landet, er det også 35 år siden pasientorganisasjonen Pluss ble stiftet. Pluss heter i dag HivNorge. Senere i høst er det også 35 år siden Henki-dommen falt i Høyesterett.