Assistert befruktning

Fra og med i høst vil hivpositive mest sannsynlig kunne få tilbud om assistert befruktning i Danmark på norske myndigheters regning, opplyser statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Cecilie Brein-Karlsen (FrP), i et møte med HivNorge i går.

scheduleOppdatert: 02.10.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Fra 1. januar 2016 vil dette kunne tilbys ved Rikshospitalet i Oslo, men inntil dette er i orden ønsker departementet å kjøpe disse tjenestene i utlandet. – Det er dialog med Rigshospitalet i København, opplyste statssekretæren da departementet møtte HivNorge i regjeringslokalene i går.

Endringene i bioteknologiloven

Like etter at endringene i bioteknologiloven ble innført i fjor ba den rød-grønne regjeringen helseforetakene å sørge for et tilbud om slik behandling til hivpositive – enten ved å etablere et behandlingstilbud i Norge eller ved å kjøpe behandling i utlandet, for eksempel i Danmark eller Sverige som har etablert et behandlingstilbud til denne gruppen.

Det har likevel vist seg vanskelig å få helseforetakene til å iverksette et slikt tilbud. HivNorge henvendt seg i fjor høst både til Helsdirektoratet og Helse- og omsorgsdepartmentet for å få fortgang i arbeidet. Nå opplyser departementet at det ser ut til å gå mot en løsning.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.