Bruken av straff skal vurderes
Regjeringen har oppnevnt et utvalg som skal se på spørsmålet om kriminalisering av overføring av allmennfarlig smittsomme sykdommer. Utvalget skal levere sin innstilling før 1. oktober i 2012.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Av Bente Bendiksen
labelEmner:
Straffelovens § 155 regulerer de såkalte allmennfarlig smittsomme sykdommene, men har i hovedsak blitt benyttet overfor overføring av eller risiko for overføring av hiv.
– Formålet med smittevernloven er å verne befolkningen mot smittsomme sykdommer. Men vi må se om det er hensiktsmessig å bruke straffeloven til å rettsforfølge smittefarlig adferd, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding.
Professor Aslak Syse leder utvalget, som også skal se på lovregulering, praksis og tiltak i sammenlignbare land.
Utvalget som skal utrede spørsmålet om kriminalisering av overføring av allmennfarlig smittsom sykdom består av:
1. Professor Aslak Syse, Oslo (leder)2. Skuespiller Kim Fangen, Spydeberg3. Advokat Jannicke Keller-Flöystad, Bergen4. Professor Stig Frøland, Oslo5. Juridisk rådgiver Inger-Lise Hognerud, Oslo6. Professor Bjørn Helge Hofmann, Lillehammer7. Overlege Trine Kjus, Lillehammer8. Sosiolog Bera Ulstein Moseng, Oslo9. Sosiolog Anne Skjelmerud, Oslo10. Overlege Øystein Søbstad, Bergen11. Lovrådgiver Karl Otto Thorheim, Oslo12. Professor Bente Træen, Tromsø
1. Professor Aslak Syse, Oslo (leder)
Les også
schedule31.01.2025
→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på
Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.
schedule31.01.2025
→ Vi vil gjerne høre fra deg
HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.