Viva-Glam – leppestift med en visjon

Sminkehuset MAC er en viktig støttespiller for HivNorge i arbeidet for å fremme hivpositives levekår og rettigheter. Da en delegasjon fra HivNorge besøkte Johannesburg før den 21. Internasjonale aids-konferansen i Durban i juli, bestemte vi oss for å finne ut hva MAC gjør for hivpositive i Sør-Afrika. Ganske mye, skulle det vise seg.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

Det sier i hvert fall assisterende daglig leder for MAC-butikken på Rosebank i Johannesburg til oss da vi stikker innom for en prat.

– Bortsett fra det skattemyndighetene skal ha, går hver eneste cent av salget av Viva-Glam leppestifter til vårt aids-fond, forteller Rita Conradi. – Rent konkret betyr det at prisen av en leppestift kan kjøpe et par sko, eller to store bæreposer med mat til en familie som er rammet av hiv og aids.

Conradi kan fortelle at det finnes seks ulike typer Viv-Glam. De er laget for å kunne passe alle hudtyper og fargetoner. – De selger veldig bra, fortsetter Conradi, – salget av Viva-Glam utgjør omtrent to prosent av vår totale omsetning.

Slikt blir det penger av. Ikke minst fordi selgerne er entusiastiske og har fått god skolering rundt både hiv og aids i tillegg til kunnskap om produktene de selger. Bare i butikken på Rosebank der Conradi jobber solgte en av de ansatte 60 Viva- Glam i løpet av en eneste dag. – Det blir 13.200 rand til hivsaken fra bare en av våre ansatte på en dag, sier Conradi, både stolt og glad.

Hun kan også fortelle at MAC utnevner to Viva-Glam ambassadører, som fremmer produktene og hivsaken for et år. – Miley Cyrus synes jeg har vært en av de mest spennende, forteller Conradi. I januar lanserte hun en «vibrant pink» som ble solgt i seks måneder og som var svært populær. I juli kom en ny farge, en rødbasert oransje som også selger nærmest uavbrutt.

Conradi forteller også at Ariana Grande er aktuell som Viva-Glam ambassadør og hennes farge – en dyp plomme-lilla beskriver Conradi som «astronomisk populær».

– Dessuten er Viva-Glam produktene populære som gaver med mening, forteller hun. Conradi opplyser videre at MAC har samarbeidet med Leger uten grenser ved blant annet å sørge for gratis antiretrovirale medisiner til gravide kvinner for at de ikke skal få hivpositive barn.

– Dessuten er Viva-Glam produktene populære som gaver med mening, forteller hun.

Og på hver eneste Verdens Aids Dag busses frivillige til ulike aidssentra rundt om i Sør-Afrika for å gjøre en innsats. – Og alle får betalt av MAC, sier hun, – de er jo på jobb!

Les også

schedule28.02.2024

→ Hiv er ikke en forbrytelse 

I dag, 28. februar markerer vi at hiv ikke er en forbrytelse, på den globale HIV Is Not A Crime Awareness Day.

schedule26.02.2024

→ Er du ny i Norge og trenger hivmedisiner?

Alle som oppholder seg i Norge og lever med hiv, har rett til gratis hivbehandling. Denne får man hos leger på nærmeste sykehus med infeksjonsmedisinsk avdeling.