Vil tillate sædvask

Bioteknologirådet anbefaler at helsemyndighetene gir hivpositive menn tilbud om sædvask ved assistert befruktning. Avgjørelsen ble fattet i et møte torsdag i forrige uke.

scheduleOppdatert: 02.10.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

– Sædvask har ikke vært brukt som behandling i Norge tidligere. Dette er først og fremst aktuelt for par hvor mannen er hivpositiv, og brukes for å unngå at viruset overføres til kvinnen og eventuelt videre fra kvinnen til barnet. Sædvask reduserer smittefaren ved unnfangelse og bør tillates som behandling i Norge, sier Kristin Halvorsen, leder av Bioteknologirådet (tidligere Bioteknologinemnda).

Tilbud om assistert befruktning

ble bioteknologiloven endret

Alle som søker om assistert befruktning i Norge må gjennom en medisinsk og psykososial vurdering. Bioteknologirådet understreker at denne vurderingen må sikre at behandlingen ikke tilbys par hvor infeksjonen er en så stor belastning at det går ut over deres omsorgsevne for barnet.

Avgjørelsen ligger hos Helsedirektoratet

Bioteknologiloven fastslår

her

Bioteknologirådet har vært i nær kontakt med HivNorge under arbeidet med uttalelsen.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.