Verdig jubileumsmarkering

HivNorge markerte trettiårsdagen med en verdig festforestilling på Stratos mandag 28. mai. Kveldens vert, Sturla Berg-Johansen, ledet oss gjennom en minneverdig aften, hvor blant annet nittiåras populære Virusgruppa gjenoppstod.

scheduleOppdatert: 30.05.2018

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Virusgruppa var et ukentlig sikrere sex-show på utestedet Den Sorte Enke i Oslo hver eneste uke gjennom store deler av nittitallet. Perla, alias Geir Morstad, Gro Harlem Brundtland i Kjersti Fjelstads tolkning og Jostein Pedersen tok oss med på en times mimrestund fra den gang. Til stor applaus og jubel blant publikum.

Sturla Berg-Johansen var kveldens konferansier og Oslos ordfører Marianne Borgen ga en åpningshilsen fra Oslo kommune. Tidligere daglig leder i Pluss, Jarl Wåge, har nå suksess som storyteller og framførte sin historie om sine to år i Pluss med stor innlevelse. MGP-artist Tom Hugo presenterte årets Pride-låt og DJ Heidi tok oss med på en musikalsk reise fra åttitallet og fram til i dag.

HivNorge delte også ut to ærespriser. De gikk til Jorunn Saatvedt Prusik og Anne-Dorte Theilersgaard. – Frivillighet og engasjement er felles for begge. Begge vinnerne fortjener prisen for sitt «behind the scene»-arbeid. De har aldri stukket seg frem, men møysommelig jobbet i bakgrunnen, sa styreleder Leif-Ove Hansen i styrets begrunnelse for utdeling av prisen.

Theilersgaard var med i den aller første aktivistgruppen, som sammen med Calle Almedal og Roy Carlegård stiftet Helseutvalget for homofile i 1983.  Hun engasjerte seg videre som «kjernekari» i Pluss og drev med syke- og sykehusbesøk, hundepass og blomstervanning til de som til enhver tid var innlagt. Hun gikk i bisettelser og var en generell støtte for og rundt hivpositive. Theilersgaard har jobbet på Aksept som miljøarbeider i mange år, og gikk av med pensjon for et par år siden. Men hun tar fortsatt ekstravakter på Gjestehuset når hun kan.

Jorunn Saatvedt Prusik ble smittet med hiv i 1984 og har vært åpen hivpositiv i over tretti år. Hun ble rusfri etter behandling på Veksthuset og ble så frivillig i en støttegruppe for hivpositive der. Prusik fikk jobb i Unik-prosjektet, et hivforebyggende prosjekt for rusbrukere i 1988, hvor hun traff Arne Husdal, som delte kontor med henne. Han hadde ideen til å starte Pluss – hivpositives interesseorganisasjon. Hun ble med Arne inn i Pluss som ble stiftet i 1988. Hun har sittet syv perioder Pluss sitt styre, og også vært styreleder.

Alle foto: Reidar Engesbak/Blikk

Perla, alias Geir Morstad, fra Virusgruppa gjenoppstod på HivNorges 30-årsmarkering på Stratos.

Konferansier Sturla Berg-Johansen ledet oss gjennom kvelden.

Runar og Inger Lene fra Skeivt Arkiv hadde kommet helt fra Bergen for å være med på arrangementet.

Ordfører Marianne Borgen holdt en engasjerende hilsningstale fra Oslo kommune.

Nestleder Karin Valvik og styreleder Leif-Ove Hansen koste seg gjennom hele kvelden.

Jarl Wåge og prisvinner Jorunn Prusik.

Sexolog Haakon Aarss, Blikk-redaktør Erna Bøyum og Generalsekretær Susanne Demou Øvergaard i Skeiv Verden.

MGP-artist fremførte årets pridelåt sammen med sine to dansere.

Kjersti Fjeldstad med sin Gro Harlem Brundtland-parodi.

Blikk-redaktør Erna Bøyum og Aftenpostens kommentator Frank Rossavik.

DJ Heidi og Dag Hotvedt fra Virusgruppa.

Les også

schedule05.06.2023

→ Hjelp til å kartlegge hverdagsdiskriminering

Opplever du eller noen du kjenner stygge eller sårende kommentarer, vitser eller blikk? Er du ung og lever med en funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom? Bidra med å svare på en anonym undersøkelse av Fafo for å kartlegge hverdagsdiskriminering mot funksjonshemmede.

schedule23.05.2023

→ Apekopper blir mpox

Siden november i fjor, har mpox vært det offisielle navnet internasjonalt på det som tidligere ble kalt monkeypox. Nå vil også Norge følge rådene til verdens helseorganisasjon (WHO) og endre navnet på sykdommen apekopper til mpox.