Vellykket behandling kan stanse hivepidemien

Det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet har publisert rapporten som ble presentert under aidskonferansen i Amsterdam i fjor og som endelig slår fast at hivpositive på vellykket behandling ikke kan smitte andre.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

– Dette er det endelige vitenskapelige beviset på at medisinsk behandling effektivt stanser seksuell spredning av hiv, sier en av forskerne bak studien, professor Jens Lundgren til den britiske avisa The Guardian, som har omtalt studien. Dette samme gjorde NRK på Dagsrevyen i går.

Den mye omtalte Partner 2-studien, som Lundgren og spesialsykepleier Tina Bruun ved Rigshospitalet i København har koordinert, ble gjennomført i 14 europeiske land gjennom en fireårsperiode fram til 2018. I alt 76 991 kondomløse anale samleier, hvor den ene partneren er hivpositiv på behandling og den andre negativ, ble gjennomført. Ingen var blitt smittet. – Ut fra disse tallene har vi nok materiale til å konkludere med at smitterisikoen faktisk er lik null, sa Tina Bruun til hivnorge.no da hun var i Oslo og presenterte tallene i november i fjor.

Sex med hivpositive er risikofritt

 

– I Norge er minst 97 % av alle med hiv smittefri gjennom daglig effektiv hivmedisin, og mørketallene er lave, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge. Foto: Reidar Engesbak

Generalsekretær Anne-Karin Kolstad i HivNorge sier at dette har man visst lenge. – Men nå er det meddelt offentligheten at hivpositive på hivmedisin ikke kan smitte andre, selv ikke ved sex uten kondom, sier hun, og legger til at den store internasjonale studien ettertrykkelig stadfester dette.

Allerede i 2008 ble den første studien, den omtalte The Swiss Statement, som påpekte smittefrihet ved hivbehandling, publisert.

– I Norge er minst 97 % av alle med hiv smittefri gjennom daglig effektiv hivmedisin, og mørketallene er lave. Her til lands bekreftet Folkehelseinstituttet i våres at smitte-tall for 2018 viser at vi i Norge for første gang har kontroll over hivepidemien.Nå ser vi at stadig flere mennesker verden rundt får tilgang til hivmedisiner og dermed er vi på vei mot slutten av hivepidemien, sier generalsekretæren.

– Dette er både gledelig og en bekreftelse på den innsatsen som mange har lagt ned over mange år. I Norge vet vi også at innføringen av forebyggende hivmedisin PrEP har bidratt til sterk nedgang av nye hivpositive. Mer enn 1000 nordmenn bruker nå denne forebyggende pillen. Det samme er situasjonen i USA, Storbritannia og flere andre land, sier Anne-Karin Kolstad.

 

Se artikkelen i The LancetRisk of HIV transmission through condomless sex in serodifferent gay couples with the HIV-positive partner taking suppressive antiretroviral therapy (PARTNER): final results of a multicentre, prospective, observational study.

 

 

 

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.