Vatikanet

Det eneste saliggjørende for å få bukt med hivepidemien er avholdenhet før ekteskapet og trofasthet i ekteskapet. Denne løsningen fra Vatikanet under FNs høynivåmøte i New York ble møtt med buing,

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Det har vært store utfordringer på høynivåmøtet i New York med å komme fram til en ny politisk deklarasjon som skal erstatte FNs deklarasjon fra 2006. Kondomer og menn som har sex med menn har vært noen av stridsspørsmålene. Syria, på vegne av araberlandene, Iran og Vatikanet uttalte seg mot deklarasjonen.

For Vatikanet nær hele, deler av det for araberlandene og Iran. Det var spesielt § 29 som er vanskelig for de to sistnevnte. § 29 nevner risikogrupper som menn som har sex med menn (msm), injiserende rusmisbrukere og sexarbeidere. Vatikanet har ikke stemmerett, kun uttalerett. Resolusjon ble til slutt enstemmig vedtatt med kommentarer fra enkelte land.

Les hele deklarasjonen her

Generalsekretær Evy-Aina Røe i FN.

HivNorge har som representant fra det sivile samfunn deltatt ved møtet i FN. Generalsekretær Evy-Aina Røe synes at avslutningen med Vatikanets uttalelse var en sjokkerende opplevelse. – De mener for eksempel av kondom ikke bør anbefales i den videre kampen mot hiv! Vatikanets uttalelse satte nærmest Iran og araberlandenes ikke-aksept av msm, sprøytebrukere og sexarbeidere i skyggen. Vatikanet ble også ved flere anledninger buet på under innlegget, det opplevde ingen andre land, sier generalsekretæren.

Det har vært betydelige utfordringer for å enes om veien videre i hivarbeidet. Flere land under FN-paraplyen benekter å ha menn som har sex med menn og rusmisbrukere i sitt land, om kondom faktisk forebygger hivsmitte, om ungdom skal ha seksualundervisning.

Torsdag snakket utviklingsminister Erik Solheim i FN. Han holdt fanen høyt i forhold til de mest utsatte gruppene i samfunnet knyttet til smitte av hiv/aids- noe som har vært en mangelvare under dette møtet.

– Sett i lys av problemene underveis i forhandlingen må vi si oss fornøyd med resultatet, sier Evy-Aina Røe fra New York. – Det er slettes ikke optimalt og på noen områder vagt, men tydelig det som nå var mulig. Uansett vil det jo være de enkeltes lands egne oppfatninger av dokumentet som er avgjørende i den videre kampen. I den vurderingen er det viktig at sivilt samfunn er pågående ovenfor egne myndigheter slik at man oppnår det som er mulig både nasjonalt og internasjonalt.

Hun er også fornøyd med at HivNorge har styrket sine bånd til andre frivillige organisasjoner. – Det er en viktig del av denne type møter ved siden av å etablere nye kontakter. Det har vært spennende å delta og få innsikt i prosessen, avslutter Evy-Aina Røe.

Les også Evy-Ainas kommentar i siste utgave av Positiv

Last ned Vatikanets uttalelse (engelsk)

Toppmøtets hjemmesider.

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) i New York.

Les også

schedule28.02.2024

→ Hiv er ikke en forbrytelse 

I dag, 28. februar markerer vi at hiv ikke er en forbrytelse, på den globale HIV Is Not A Crime Awareness Day.

schedule26.02.2024

→ Er du ny i Norge og trenger hivmedisiner?

Alle som oppholder seg i Norge og lever med hiv, har rett til gratis hivbehandling. Denne får man hos leger på nærmeste sykehus med infeksjonsmedisinsk avdeling.