camera_altMarianne Lind
Vanskelig å ha sex eller kjæreste
I et stort oppslag i VG i går forteller HivNorges nestleder Karin Valvik om hvordan det var å få hivdiagnosen og om livet etterpå. Mannen hun hadde falt pladask for, hadde holdt skjult for henne at han var hiv-smittet. – Det er vanskelig å forstå at en jeg var så glad i, kunne gjøre noe sånt mot meg. Kjærlighetsforholdet endte med at Karin fikk livet snudd opp ned.
Kari er 35 år i 2008, da hun møter en mann fra Ghana som hun faller pladask for. I løpet av kort tid lar hun ham flytte inn i leiligheten hennes i Oslo og introduserer ham for familien, forteller hun til VG.
På nyåret i 2009 legger Karin merke til at kjæresten begynner å gå ned i vekt. En dag oppdager hun et visittkort fra senter for rådgivning, undersøkelse og behandling for seksuelt overførbare infeksjoner og hiv, Olafiaklinikken, i lommeboka hans. Karin har aldri hørt om klinikken, og stusser over det hun leser. Da hun konfronterer ham med det, snakker han det bort.
En kveld Karin kommer hjem etter en kveld på byen med en venninne finner hun en lapp på bordet. «Pasienten har hiv og får behandling mot tuberkulose», står det. Karin får sjokk. Kjæresten, som hun hadde hatt ubeskyttet sex med i ett år og trodde hun kjente, hadde ført henne bak lyset. Hun ringer venninnen hun var sammen med tidligere på kvelden og forteller hva hun har funnet ut. Hun roer Karin ned og ber henne oppsøke legen neste dag.
Legen legger ikke skjul på at han tror Karin er smittet. Da Karin etter en uke får bekreftet at hun hadde hiv, tar hun det med stoisk ro.
– Det tok tid før det gikk opp for meg at jeg hadde hiv.
I de neste ukene konfronterer Karin kjæresten med hvorfor han ikke har fortalt henne at han var syk.
– Det er vanskelig å forstå at en jeg var så glad i, kunne gjøre noe sånt mot meg. Men han benektet alt, og mente til og med at det var jeg som hadde smittet han.
I løpet av sommeren, etter å ha lest kjærestens papirer fra Utlendingsdirektoratet, finner hun ut at han har søkt opphold i Norge fordi det ikke fantes behandling for hiv i hans hjemland.
– Det var, til tross for det jeg fant ut, vanskelig å gi opp det jeg trodde vi hadde sammen.
Les hele artikkelen i Verdens Gang. Den ligger bak en betalingsmur.
Les også
schedule23.09.2024
→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv
Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien.
schedule19.09.2024
→ Mpox-vaksinering: bekymret for økt stigmatisering
Det er kommunenes ansvar å tilby vaksinering til befolkningen. Det er imidlertid stor variasjon i Norge hvor tilgjengelig Mpox-vaksiner er, og HivNorge er bekymret for at personer som har behov for den ikke får tilgang på vaksinen.