Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

scheduleOppdatert: 02.05.2024

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Folkhälsomyndigheten går i dag ut og informerer om et pågående utbrudd av mpox i Stockholm, med et titalls personer diagnostisert i april, hvor alle har Sverige som smittested. I samarbeid med helsetjenesten og den regionale smittevernsenheten i Stockholm, utreder Folkhälsomyndigheten situasjonen for å avklare årsaken til økningen. I hovedsak er det menn som har sex med menn som har blitt rammet.

Symptomer på mpox

Mpox er en infeksjonssykdom som forårsakes av mpoxviruset. Sykdommen er som regel mild og selvbegrensende, men mer alvorlige tilfeller kan forekomme. Viruset kan smitte gjennom nærkontakt og ubeskyttet sex, og symptomer er feber, hovne lymfeknuter og kløende utslett med blemmer.

I Norge er til og med april registrert to tilfeller av mpox i 2024. Det har vært flere store samlinger i Norden for menn som har sex menn den siste måneden, og dersom du mistenker å ha blitt smittet med mpox, anbefales du å kontakte fastlegen eller legevakten for å avtale time for rådgivning og testing. HivNorge kan også kontaktes for råd og veiledning rundt hvor du kan henvende deg.

Kommunene skal tilby testing

Ifølge Folkehelseinstituttet et det kommunene som er ansvarlig for å tilby vaksine mot mpox, og de som ønsker vaksine og er i målgruppene for vaksinering, kan kontakte kommunen de bor i.

I Oslo tilbys vaksine mot mpox til menn eller transpersoner som har sex med menn og som har risiko for smitte (nye eller flere seksualpartnere). Vaksinen settes på Nydalen vaksinesenter.  Time må bestilles på forhånd ved å ringe Oslo kommunes vaksinesenter i Nydalen.

Les også

schedule13.05.2024

→ Per Miljeteig tildeles Kongens fortjenstmedalje  

Mandag 13. mai ble aktivist og tidligere styreleder i HivNorge, Per Miljeteig tildelt Kongens fortjenestmedalje. Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland var til stede på seremonien på Håndverkeren i Oslo for å overrekke medaljen.

schedule08.05.2024

→ HivNorge søker ny rådgiver

Vi søker nå etter en rådgiver i 100% stilling til å bli en del av laget. I dag er vi 7 personer som jobber både selvstendig og i team, vi har en flat struktur der alle ansatte rapporterer direkte til generalsekretær. Vi lover spennende utfordringer og muligheten til å gjøre en forskjell.