camera_altFoto: FHI
Utbrudd av mpox i Stockholm
Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.
Folkhälsomyndigheten går i dag ut og informerer om et pågående utbrudd av mpox i Stockholm, med et titalls personer diagnostisert i april, hvor alle har Sverige som smittested. I samarbeid med helsetjenesten og den regionale smittevernsenheten i Stockholm, utreder Folkhälsomyndigheten situasjonen for å avklare årsaken til økningen. I hovedsak er det menn som har sex med menn som har blitt rammet.
Symptomer på mpox
Mpox er en infeksjonssykdom som forårsakes av mpoxviruset. Sykdommen er som regel mild og selvbegrensende, men mer alvorlige tilfeller kan forekomme. Viruset kan smitte gjennom nærkontakt og ubeskyttet sex, og symptomer er feber, hovne lymfeknuter og kløende utslett med blemmer.
I Norge er til og med april registrert to tilfeller av mpox i 2024. Det har vært flere store samlinger i Norden for menn som har sex menn den siste måneden, og dersom du mistenker å ha blitt smittet med mpox, anbefales du å kontakte fastlegen eller legevakten for å avtale time for rådgivning og testing. HivNorge kan også kontaktes for råd og veiledning rundt hvor du kan henvende deg.
Kommunene skal tilby testing
Ifølge Folkehelseinstituttet et det kommunene som er ansvarlig for å tilby vaksine mot mpox, og de som ønsker vaksine og er i målgruppene for vaksinering, kan kontakte kommunen de bor i.
I Oslo tilbys vaksine mot mpox til menn eller transpersoner som har sex med menn og som har risiko for smitte (nye eller flere seksualpartnere). Vaksinen settes på Nydalen vaksinesenter. Time må bestilles på forhånd ved å ringe Oslo kommunes vaksinesenter i Nydalen.
Les også
schedule31.01.2025
→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på
Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.
schedule31.01.2025
→ Vi vil gjerne høre fra deg
HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.