Unge migranter som selger eller bytter sex trenger PrEP

HivNorge var tilstede ved lanseringen av rapporten «Young People, Vulnerabilites and Prostitution, Sex for Compensation in the Nordic Countries» som er bestilt av Nordisk ministerråd. Rapporten ser på unge mennesker som selger eller bytter sex i Norden.

scheduleOppdatert: 22.01.2020

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Et sentralt funn i rapporten er at vi trenger mer kunnskap om unge, og spesielt om unge menn som selger eller bytter sex. Noe vi vet er at en stor andel av disse har migrasjonsbakgrunn.

  • Menn med migrasjonsbakgrunn som har sex med menn utgjør en betydelig andel av personer som diagnostiseres med hiv i Norge. Menn som selger eller bytter sex er utsatt for hivsmitte og det er viktig at prep gjøres tilgjengelig for dem, sier Halvor Frihagen juridisk rådgiver i HivNorge, som deltok ved lanseringen.  

Forskerne bak rapporten forteller at det er en sammensatt gruppe som består både av gutter som er vokst opp i Norge, asylsøkere med avslag og personer som kommer til Norge for å selge sex. De har til felles at de er sårbare og utsatte. Noen bytter sex mot et sted å sove og mat, andre markedsfører seksuelle tjenester på nett, eller finner kunder på utesteder.

  • Vi har allerede et godt samarbeid med PION og Pro-senteret for å nå disse gruppene.  Men disse unge mennene er sårbare og kan ofte ikke sette krav om bruk av kondom eller beskytte seg på andre måter. De trenger PrEP, og de kan ikke vente.

De fleste som kjøper seksuelle tjenester av disse unge mennene er menn, men også kvinner betaler for sex, med penger eller andre goder.

  • Mange av guttene er bare kort tid i Norge, og har ikke tilgang til vanlige helsetjenester. For å beskytte dem og samfunnet mot hiv er det viktig at de får tilgang til PrEP på en enkel og ubyråkratisk måte, avslutter Halvor.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.