Ungdom

”W” er 20 år gammel og vil ikke bli tatt bilde av, i hvert fall ikke i en sammenheng hvor han kan identifiseres som hivpositiv. Men han står på stand for ”Ungegruppen,” et nettverk for hivpositive under 25 i Danmark. Han forklarer også villig vekk til Åshild Marie Vige, Lars Arnesen og Anette Remme fra den norske ungdomsdelegasjonen om hvorfor han har så stor glede av nettverket:

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum (tekst og foto)

labelEmner:

Åshild Marie vige og Lars Arnesen fra Skeiv Ungdom vil starte gruppe for unge hivpositive.

– Jeg følte meg helt alene i verden etter at jeg hadde testet positiv, forklarer han, og livet mitt stanset fullstendig opp. Men når jeg ble med i dette nettverket, så kom jeg liksom tilbake på sporet igjen. Jeg er helt utrolig glad for å ha en slik mulighet i livet, det betyr utrolig mye, sier W og smiler stort.

Han forklarer at det er et helt uformelt nettverk som møtes et par ganger i året, men som har kontakt via en lukket side på Facebook. – Slik kan jeg alltid få tak i andre i samme situasjon hvis jeg trenger det, sier han. Det er først og fremst psykososiale behov som dekkes gjennom gruppen, mener han, de driver ikke så mye med politiske aksjoner. Medlemmene har mer behov for å oppleve at de hører til et sted.

– Vi er som en stor familie, sier W begeistret og tror at medlemsmassen teller rundt regnet femti personer.

Nettverket ble startet i 2000 av hivrådgiver og psykoterapeut Tinne Laursen og fungerer som en slags ”peer education”-gruppe hvor ungdommene selv møtes og utveksler erfaringer og strategier for å klare å leve med en hivpositiv status. Det bygges vennskap og som W sier så har nettverket og samholdet skapt styre og evne til å leve med hiv. Det er viktig ikke å være alene og det er viktig å lære tidlig at det er mye man selv kan gjøre for å ta kontroll over sin egen situasjon og ikke la viruset dominere.

Gruppa har også utgitt en liten bok hvor hivpositive ungdommer deler sine ulike erfaringer: The Group of Young HIV Positives.

Åshild Marie Vige, som er leder i Skeiv Ungdom, mener det er må være et behov for en slik gruppe i Norge og undres på om ikke Skeiv Ungdom burde ta initiativ til å starte den? – Jeg kjenner bare to hivpositive under 30 i Norge, sier hun,og det må jo være flere. Det tyder jo på at de som finnes der ute trenger et felleskap som kan støtte dem når de forbereder seg på et langt liv med hiv. – Kanskje vi kunne samarbeide med HivNorge om å få sendt ut et tilbud til ungdommer som trenger det, sier Vige og ser ut til å ha bestemt seg for at dette vil hun gå i gang med.

 

Flere artikler fra AIDS2012 i Washington.

Les også

schedule13.05.2024

→ Per Miljeteig tildeles Kongens fortjenstmedalje  

Mandag 13. mai ble aktivist og tidligere styreleder i HivNorge, Per Miljeteig tildelt Kongens fortjenestmedalje. Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland var til stede på seremonien på Håndverkeren i Oslo for å overrekke medaljen.

schedule08.05.2024

→ HivNorge søker ny rådgiver

Vi søker nå etter en rådgiver i 100% stilling til å bli en del av laget. I dag er vi 7 personer som jobber både selvstendig og i team, vi har en flat struktur der alle ansatte rapporterer direkte til generalsekretær. Vi lover spennende utfordringer og muligheten til å gjøre en forskjell.