UNAIDS utarbeider delmål for å ende hivepidemien

FNs mål for bærekraftig utvikling tar sikte på å ende hivepidemien innen 2030. AIDS2020-konferansen har vært aktiv bidragsyter i utarbeidingen av delmål for 2025.

scheduleOppdatert: 11.07.2020

createForfatter: Kristin Marie Holland

labelEmner:

I 2020 går UNAIDS’ Fast Track-mål om 90-90-90 ut. Målene gikk ut på at 90 prosent av mennesker som lever med hiv skal kjenne sin hivstatus, at 90 prosent av disse igjen skal være på behandling og at 90 prosent av de på behandling skal være smittefrie. I deler av verden er disse målene nådd, mens andre steder fortsatt har en lang vei igjen å gå. FNs mål for bærekraftig utvikling tar sikte på å ende hivepidemien innen 2030. UNAIDS jobber nå med å utvikle delmål for 2025 som skal bidra til å nå dette målet.

Prosessen for å utvikle disse delmålene til 2025 er planlagt å ta tre år og ble påbegynt i 2018. Med på prosessen er 20 fagfolk med bakgrunn fra blant annet medisin, politikk og økonomi. Shannon Hader fra UNAIDS sier i et innlegg under AIDS2020-konferansen at det er ønsket at målene også skal fungere som en slags veileder for det internasjonale hivarbeidet mot 2030. Dermed har prosessen inkludert en gjennomgang av effektiviteten til forskjellige tiltak, samt kostnad for disse tiltakene. Utarbeidelsen av 2025-målene har under AIDS2020-konferansen foregått gjennom flere sesjoner med ulike temaer, blant annet testing og behandling, forebygging av smitte seksuelt og fra mor til barn, sosiale aspekter ved hivarbeidet, kostnader og langtidsvirkende teknologier og tiltak.

Det er mulig å lese rapporter fra de ulike møtene og sesjonene på nettsiden til UNAIDS.

HivNorges generalsekretær, Anne-Karin Kolstad snakket 9. juli i NRK P2s Studio 2 om den nye UNAIDS-rapporten og hivsituasjonen internasjonalt.

[Foto: Reidar Engesbak/Blikk]

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.