UNAIDS fortsetter arbeidet i Ukraina

I en pressemelding fra UNAIDS, sier leder av UNADIS Winnie Byanyima, at mennesker som lever med hiv risikerer livene uten jevn tilgang på hivbehandling. — Retten til helse og tilgang til hivbehandling må alltid beskyttes. Helsearbeidere, sivilt samfunn og deres brukere må aldri være mål i konflikter, understreker hun.

scheduleOppdatert: 01.03.2022

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

UNAIDS påpeker at den militære konflikten har påvirket alle i Ukraina, men er sannsynligvis ekstra vanskelig for personer som lever med hiv, og utsatte grupper som mennesker som bruker rusmidler, sexarbeidere, homofile og andre menn som har sex med menn og transpersoner. 

Her kan du lese hele pressemeldingen fra UNAIDS: UNAIDS urges protection and continuity of health and HIV services for people living with and affected by HIV in Ukraine 

Ukrainske myndigheter har sammen med sivilt samfunn og internasjonale organisasjoner hatt en av de største og mest effektive hivstrategiene i Øst-Europa og Sentral-Asia. Med den pågående militære konflikten, er det alvorlig risiko for at hivarbeidet blir satt tilbake, og at enda flere liv settes i fare. 

UNAIDS sier i sin pressemelding at som FNs generalsekretær António Guterres har understreket, er FN forpliktet til å gi støtte til mennesker i Ukraina, som allerede har lidd så mye død og ødeleggelse. 

Med støtte fra det globale fondet (the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) og den amerikanske organisasjonen PEPFAR (the United States President’s Emergency Plan for AIDS Relief) og UNAIDS, har ukrainske myndigheter og sivilt samfunn gjennom mange år gitt hivbehandling og forebyggende tiltak for mennesker som lever med hiv og utsatte grupper over hele Ukraina.  

UNAIDS understreker at de vil være aktivt til stede under den pågående krisen, og jobbe med å sikre tilgang til livsviktig behandling for mennesker som lever med hiv og andre utsatte grupper, med et særskilt fokus på ekstra sårbare grupper. UNAIDS vil også fortsette å jobbe for hivforebyggende arbeid, testing, medisiner og behandling for personer i Ukraina som er berørt av krisen. 

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.