Trenger du en hivtest?

Har du vært i en risikosituasjon og trenger en hivtest? Nå åpner testtilbudet i Oslo opp igjen. Du kan også få tatt en hivtest hos fastlegen din. Testing skjer for tiden kun etter avtale, og enkelte steder vil du bli bedt om å vente til vindusperioden for å oppdage smitte er over før du tester deg. Ta direkte kontakt med teststedet for å avklare dette.

scheduleOppdatert: 27.05.2020

createForfatter: Caroline Pisani

labelEmner:

Her kan du lese mer om hivtesten. Les også om hvordan hiv smitter og ikke, hvis du er usikker på om du har vært i en risikosituasjon. 

Sjekkpunkt er åpent

Sjekkpunkt åpnet igjen 4. mai. Hos Sjekkpunkt tilbyr hurtigtesting for hiv og syfilis, i tillegg til ordinære tester for klamydia og gonoré. Åpningstider og adresse er som før, men grunnet pandemien har Sjekkpunkt innført en rekke nye rutiner for å minimere smittefaren. Rutinene er i tråd med myndighetenes anbefalinger og er kvalitetssikret. De sørger for trygge rammer for både besøkende og ansatte, men kan medføre noe økt ventetid for deg. Les mer på om hvilke forholdsregler som tas på Helseutvalgets hjemmesider.   

Olafiaklinikken utvider sitt tilbud 

Olafiaklinikken tilbyr rådgivning, test, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner. På bakgrunn av koronasituasjonen kan man ikke komme på drop-in, men må bestille time på forhånd. De som ønsker å teste seg, må ringe tlf. 23075840 eller 23075875. Telefonen er betjent 08:15—11:00 og 12:00—14:00 mandag til fredag (onsdager kun 08:15—11:00). Kveldstilbudet for menn som har sex med menn, er også åpent etter avtale. 

Vær oppmerksomme på at Oslo universitetssykehus har innført besøksforbud. Det er kun pasienter som trenger ledsager på grunn av handikap som kan ha med seg andre til Olafiaklinikken, alle andre må komme alene. Les mer på Olafiaklinkkens hjemmesider

Minutt-test hos Aksept i Oslo

Aksept, Kirkens Bymisjon, tilbyr hurtigtester for hiv og seksuelt overførbare infeksjoner på mandager og torsdager fra kl. 10-14 og tirsdager kl. 17-19.

Trenger du PEP? 

Dersom du har vært i en risikosituasjon for under ett døgn siden, kan det være aktuelt med en PEP-kur som kan hindre at du blir smittet av hiv. Ta kontakt med legevakten for å få en vurdering av om du har behov for en slik kur. Det er viktig at du kommer i gang med en PEP-kur raskt etter å ha vært i en risikosituasjon og senest innen 24 timer.  

Her finner du en oversikt over hvor du kan teste deg for hiv i hele Norge. Ta direkte kontakt for å høre hvilket tilbud de ulike stedene har for øyeblikket. 

Ta kontakt med oss i HivNorge dersom du har spørsmål eller trenger noen å snakke med om hiv. Vi er tilgjengelige på telefon 21 31 45 80 alle dager 10—19, på e-post post@hivnorge.no og via Facebook Messenger.  

Les også

schedule12.08.2022

→ Høringssvar – forslag om klassifisering av apekopper som allmennfarlig smittsom sykdom i henhold til smittevernloven

Helse- og omsorgsdepartementet sender på høring forslag om å endre forskrift 1. januar 1995 nr. 100 om allmennfarlige smittsomme sykdommer slik at apekopper klassifiseres som «allmennfarlig smittsom sykdom». Les HivNorges høringsinspill i sin helhet her.

schedule11.08.2022

→ Vil kun vaksinere nærkontakter mot apekopper

Helse- og omsorgsdepartementet og Folkehelseinstituttet har nå besluttet Norges strategi for vaksinering mot apekopper. De vil fortløpende starte vaksinering av husstandsmedlemmer og seksualkontakter til personer med bekreftet apekoppsmitte.