camera_altFoto: Louis Reed/unsplash.com
Tilfeller av apekopper i Norge
Siden de første meldingene kom om utbrudd av apekopper i Europa, har sykdommen nå også spredd seg til Norge. Folkehelseinstituttet har registrert flere tilfeller i Norge, og oppfordrer særlig menn som har sex med menn om å være oppmerksomme på eventuelle symptomer.
17 tilfeller i Norge
De siste ukene har antallet tilfeller av apekopper i Norge økt, og det er nå registrert totalt 17 tilfeller av apekopper i MSIS (Meldingssystem for smittsomme sykdommer). Folkehelseinstituttet (FHI) sier at de følger med på utviklingen og oppfordrer alle som mistenker at de kan være smittet med apekopper om å oppsøke lege. Spesielt oppfordrer de menn som har sex med menn til å være oppmerksomme på symptomer, da flere av de smittede i Europa har vært i denne gruppen.
De vanligste symptomene er feber, nedsatt allmenntilstand, lymfeknutehevelse og etter hvert utslett, som starter i ansiktet eller genitalt før det sprer seg videre. De fleste opplever et mildt sykdomsforløp, hvor symptomene gir seg etter 2-4 uker.
Mistenker du smitte?
Om du mistenker at du er smittet med apekopper, er det viktig at du kontakter lege og avtaler time. Informer legen om mistanken om apekopper, slik at de kan forberede en eventuell undersøkelse og prøvetaking, og videre oppfølging. Unngå tett kontakt med andre til du har blitt undersøkt av lege og eventuelt fått avkreftet diagnosen.
Ønsker du mer informasjon om apekopper?
HivNorge har tidligere skrevet om utbruddet av apekopper i Europa, med informasjon om smittemåter, symptomer og sykdomsforløp.
Spørsmål og svar om apekopper finner du på Folkehelseinstituttet sine sider.
Mer utdypende informasjon finnes i Folkehelseinstituttets veileder for helsepersonell.
Les også
schedule08.01.2025
→ Forslag til endringer i helseforskningsloven og tilhørende regelverk
Helse- og omsorgsdepartementet foreslår lovendringen for å legge til rette for mer og bedre forskning, styrke forskningsdeltakeres rettsvern og sikkerhet, og forenkle formelle prosesser knyttet til forskning. HivNorge mener at god etisk kontroll er nødvendig for å sikre etisk forsvarlighet, herunder sikre dataminimering og andre tiltak for å begrense risikoen for bakveisidentifisering ved for eksempel forskning på helseregistre.
schedule23.12.2024
→ La oss bekjempe ensomhet og utenforskap sammen
Atter igjen nærmer seg tiden som kommer som julekvelden på kjerringa. Påminnelsene om at jula er foran oss kommer stadig tidligere, så tidlig som midt i september var de første tegnene til den forestående høytiden på plass i utvalgte butikker.