Test

Personer som starter med hivmedisiner sent i forløpet, har høyere risiko for å utvikle hivrelaterte sykdommer og alvorlig immunsvikt, også med dødelig utgang. Dette sa den danske legen Jens Lundgren på et fagseminar i Oslo forleden.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Dr Jens Lundgren er professor ved Københavns universitet og leder The Copenhagen HIV Programme (CHIP) som koordinerer kliniske forskningsstudier om hiv fra over 30 ulike land sa på seminaret at en hivtest kan vise seg å få stor betydning for overlevelse og for å opprettholde en god helse i livsløpet for den hivpositive. ­- Personer som starter med hivmedisiner sent i forløpet, har høyere risiko for å utvikle hivrelaterte sykdommer og alvorlig immunsvikt, også med dødelig utgang. Til tross for dagens muligheter for hivbehandling er aids dødsårsak hos en tredjedel av de som dør.

– Mer enn 50 % av personer med hiv blir diagnostisert «for sent». De fleste av disse har på et tidligere tidspunkt vært i kontakt med helsevesenet uten å ha blitt diagnostisert, sa han. Lundgren mener dette er en stor utfordring. Allmennleger og andre som arbeider i klinisk virksomhet bør være spesielt oppmerksomme på det han omtaler som indikatorsykdommer. Dette er sykdommer eller symptomer som bør få behandlerne til å tenke på mulig hivinfeksjon og dermed foreslå hivtest.

– Mer enn 50 % av personer med hiv blir diagnostisert «for sent». De fleste av disse har på et tidligere tidspunkt vært i kontakt med helsevesenet uten å ha blitt diagnostisert, sa han.

hjemmesider

Tør jeg ta testen?

Les også

schedule23.03.2023

→ Nytt styre i HivNorge

Årsmøtet i HivNorge som ble avholdt 23. mars, valgte nytt styre og ny styreleder. Leif-Ove Hansen overlater stafettpinnen til Roger Dybedahl.

schedule15.03.2023

→ Årsrapporten over seksuelt overførbare infeksjoner er klar

Folkehelseinstituttet lanserte i dag sin årlige rapport om overvåkning over seksuelt overførbare sykdommer i Norge. Dette inkluderer en oversikt over hivsituasjonen i Norge i 2022. Effektive tiltak som tidlig diagnostikk, vellykket hivbehandling og den hivforebyggende behandlingen PrEP, har resultert i et lavt antall personer som er smittet i Norge, med en nedgang på 80% de siste ti årene.