Statsbudjsettet

Smittevernkapitlet er redusert med ti millioner, men det er likevel en økning. I hvert fall ifølge Helse- og omsorgsdepartmentet. Det handler om en budsjettmessig opprydding.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum

labelEmner:

Tilsynelatende kuttes smittevernarbeidet i statsbudsjettet med nærmere ti millioner. Post 70 i kapitlet ”Annet folkehelsearbeid” handler om smittevern. Det er her det store kuttet ser ut til å komme. Underdirektør Jan Berg i Helse- og omsorgsdepartementet sier til HivNorge at det ikke ligger noen form for dramatikk i dette. Den tilsynelatende reduksjonen er et resultat av regnskapstekniske årsaker.

– Vi fullfører opprydningen vi begynte på i fjor, forklarer Berg. – Totalt ligger det 144,5 millioner kroner til annet folkehelsearbeid i statsbudsjettet. To av postene – post 21 og post 70 – skal gå til smittevernarbeid. Post 21 er den det er overført penger til. Pengene her skal gå til nasjonale strategier for smittevern, blant annet det hivforebyggende arbeidet. Pengene i post 70 skal gå til de ideelle organisasjonene.

En del av tildelingene i smittevernarbeidet som tidligere lå under post 70 er nå foreslått gjort permanente. Dermed flyttes de fra post 70 til andre poster i budsjettet. Dette gjelder for eksempel 1,5 millioner kroner som går til drift av et nasjonalt kompetansesenter for antibiotikabruk i spesialhelsetjenesten ved Helse Vest RHF.

– Disse beløpene ble tidligere hentet fra post 70, forklarer Berg, nå kan de legges til helseforetakenes egne budsjetter.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen rydder opp i budsjettet.

Beløpene som er forslått til bruk for de ideelle organisasjonene – post 70 – er foreslått økt med i underkant av 800.000 kroner etter at overføringene på rundt ti millioner er gjennomført, forklarer Berg. Dette er tilsvarende det som ble gjort i fjor. Hensikten med dette beløpet er å kompensere for prisstigningen.

Tilskuddene til organisasjonene vil skje etter vanlig mønster gjennom søknader til Helsedirektoratet.

– I 21-posten ligger det foreslått øremerket rundt 13 millioner kroner til smittevern, opplyser Berg. – Dette er som sagt oppfølging av de nasjonale strategiene. En stor andel av dette vil gå til det hivforebyggende arbeidet.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.