Stand med statsbesøk

Etter sterk kritikk for manglende politisk deltakelse under AIDS2008 engasjerer nå finske politikere seg. – En anerkjennelse for vårt arbeid, sier HivFinlands leder Kimmo Karsikas.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum (tekst og foto)

labelEmner:

Statssekretæren for det finske departementet for sosiale affærer og helse tok turen innom den nordiske fellesstanden under den internasjonale konferansen om hiv/aids i Wien tirsdag formiddag. Vesa Rantahalvari mente det var viktig at representanter for det politiske nivået var til stede på konferansen. Besøket fant sted under HivNorges vakt.

Rantahalvari var opptatt av at politikerne skaffet seg kunnskap både om den globale situasjonen og om den jobben finske organisasjoner gjør både hjemme og ute. Statssekretæren trodde også han ville ha med seg kunnskap hjem som ville være relevant for forståelsen av den finske situasjonen.

HivFinland

– Det var ingen i Mexico og vi markerte vår misnøye høyt og tydelig, forteller Karsikas. – Helst ville vi ha hatt helseministeren, men også hennes statssekretær har stor symbolsk verdi, og signaleffekten i forhold til andre politikere vil også være av betydning. Det er viktig at regjeringspolitikere får se engasjementet og entusiasmen det finske sivilsamfunnet legger for dagen i kampen mot hiv og aids, både hjemme og ute sier han, og legger til at et besøk på standen også står som en anerkjennelse av arbeidet hivaktivistene gjør. Det kan trenges.

Karsikas foreslår at hivpositives interesseorganisasjoner i Norden samler seg i en felles aksjon for å få regjeringspolitikere og andre folkevalgte til å vise et større engasjement for konferansen i Washington om to år.

Inger-Lise Hognerud forteller at det er et jevnt tilsig av folk til standen. Hun mener standen er en ypperlig anledning for HivNorge til å knytte nettverk og bli kjent med aktivister fra hele verden. – Men folk blir overrasket over at vi har hiv i Norden og at vi til og med har problemer på grunn av hiv, sier hun.

Kanskje må vi markere den hivpolitiske kampen vår sterkere ute i verden?

flere nyheter fra AIDS2010

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.