Sprøyteutdeling

Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet å si nei til forslaget fra Helsedirektoratet om å dele ut sterile sprøyter til innsatte i fengslene. – Departementet gjør forskjell på folk, sier HivNorges generalsekretær Evy-Aina Røe.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Statssekretær Tone Toften vil ikke dele ut rene sprøyter.

Beslutningen ble offentliggjort gjennom en pressemelding i dag. I høringsrunden var både Folkehelseinstituttet og fengselshelsetjenesten stort sett negative til forslaget. – Når Folkehelseinstituttet ser liten smittevernmessig gevinst, har departementet konkludert med å si nei til forslaget på det nåværende tidspunkt, sier statssekretær Tone Toften i pressemeldingen.

HivNorges generalsekretær reagerer på at man har andre tiltak overfor innsatte enn i samfunnet forøvrig. – Smittevernloven gjelder også i fengslene, sier hun.

Toften legger ikke skjul på at det har vært en vanskelig sak, med sterke argumenter for og mot. Helsedirektoratets anbefaling om å dele ut sprøyter har vært kontroversiell i fagmiljøene som har fått forslaget på høring.

notat

Blant tilhengerne av forslaget er både Statens helsetilsyn og Legeforeningen, mens Folkehelseinstituttet, Politidirektoratet og fengselshelsetjenesten er blant dem som har gått i mot forslaget i høringsrunden.

høringsuttalelse

Motstanderne av forslaget har på sin side vist til at det er ikke dokumentert behov for endring av dagens praksis, da det er registrert meget få smittetilfeller av hiv og hepatitt B.

– I tillegg har vi lagt vekt på hensynet til ansattes sikkerhet, målet om narkotikafrie fengsler og forbudet mot bruk av narkotika. Vi frykter også at utdeling av sprøyter vil undergrave det viktige arbeidet fengselshelsetjenesten gjør for å motivere til rusfrihet, uttaler statssekretær Toften i pressemeldingen.

Evy-Aina Røe avviser dette argumentet. – Utdeling av rene sprøyter har vi hatt ellers i samfunnet i en årrekke og det har vist seg å ha betydning for reduksjon av hiv i rusmiljøet. Det er ingen grunn til å skille mellom rusavhengige i fengslene og utenfor fengslene. At det er registrert få tilfeller av hivsmitte i fengslene er heller ikke noe argument. Dette handler om forebygging og forebygging gjør man før tilfellene dukker opp, avslutter hun.

Les også

schedule23.05.2023

→ Apekopper blir mpox

Siden november i fjor, har mpox vært det offisielle navnet internasjonalt på det som tidligere ble kalt monkeypox. Nå vil også Norge følge rådene til verdens helseorganisasjon (WHO) og endre navnet på sykdommen apekopper til mpox.

schedule11.05.2023

→ HivNorge fyller 35 år

Samtidig som det er 40 år siden den første personen fikk diagnosen aids her i landet, er det også 35 år siden pasientorganisasjonen Pluss ble stiftet. Pluss heter i dag HivNorge. Senere i høst er det også 35 år siden Henki-dommen falt i Høyesterett.