Søndag åpner aidskonferansen

Den 21. internasjonale konferansen om hiv og aids – AIDS2016 åpner søndag i Durban i Sør-Afrika. HivNorges team er på plass i konferanselandet.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Tekst av Olav André Manum og foto av Arne Backer Grønningsæter.

labelEmner:

Det er The International AIDS Society (IAS) som har hovedansvaret for konferansen, og arrangørene av årets konferanse har lagt konferansen til Afrika nettopp for å synliggjøre kontinentets utfordringer. I tillegg ønsker IAS å skape oppmerksomhet om behovet for å gi sårbare grupper fulle menneskerettigheter, fordi dette er en klar forutsetning for at det forebyggende arbeidet kan lykkes.

Konferansens websider.

Grupper som menn som har sex med menn, sexarbeidere, transpersoner og stoffbrukere er kriminalisert på store deler av kontinentet. Man trenger å jobbe for avkriminalisering av seksuell praksis og identitet, og man trenger å jobbe mot stigmatiseringen av disse gruppene og mot stigmatisering av hivpositive om man skal klare å gå det siste stykket for å få kontroll på hivepidemien.

UNAIDS

UNAIDS har som mål at 90 prosent av alle hivpositive skal vite om sin status innen 2020, 90 prosent av disse skal være under behandling og 90 prosent av alle under behandling skal være smittefrie. Dette er realistiske og oppnåelige mål, men det forutsetter at vi holder trykket oppe, ifølge UNAIDS.

Det handler ikke bare om penger, selv om UNAIDS og andre understreker at det ville være svært risikabelt, for ikke å si at det vil medføre en katastrofe, å kutte bevilgningene til det forebyggende arbeidet nå. Det er en av grunnene til at menneskerettighetsadvokaten, hiv- og homoaktivisten Edwin Cameron er en av hovedtalerne på konferansen. Ifølge rapportene kommer Cameron til å holde en personlig tale, snakke en del om stigma og om hvorfor en konferanse av en slik størrelse om hiv og aids og menneskerettigheter fremdeles er relevant og viktig.

Les HivNorges intervju med høyesterettsdommer Edwin Cameron

Konferansen starter søndag 17. juli og varer i frem til og med fredag 22. juli. HivNorge er til stede og rapporterer hjem daglig.

Bildet øverst fra venstre: HivNorges styreleder Leif-Ove Hansen, journalist Olav André Manum og rådgiver Bente Bendiksen.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.