Skuffende resultat for hivvaksine

Det norske medisinfirmaet Bionor Pharma har testet ut en vaksine som skulle gi hivpositive medisinfrie perioder. Etter lovende resultater fra første utprøving viser nyere tester nedslående resultater.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Bente Bendiksen

labelEmner:

Henrik Lund, adm.dir. i Bionor Pharma. Foto: Finansavisen

Bionor Pharma

Dette ville gi mennesker som lever med hiv bedre immunforsvar, bedre helse og kanskje større uavhengighet av medisiner. På sikt var håpet å få til en kombinasjon som kunne ha en forebyggende effekt, slik at forekomsten av hiv kunne bli redusert gjennom vaksinering av store befolkningsgrupper.

Problemet med Ullevål-studien var imidlertid at den manglet en placebogruppe. Bionor Pharma presenterte i dag resultatene etter at vaksinen nå også har blitt testet på en placebogruppe. Studiet møtte ikke sine to primære målsetninger. Vacc-4x viste ingen klinisk effekt med tanke på antallet pasienter som måtte gå tilbake til ARV (antiretrovirale medisiner). Det var heller ingen statistisk signifikant forskjell mellom placebogruppen og de som hadde tatt Vacc-4x.

pressemelding

Bionor Pharma avventer flere analyser før de avgjør hvilke konsekvenser disse resultatene vil få for andre liknende oppbygde vaksiner de arbeider med. Medisinfirmaet ser imidlertid ikke at det vil medføre noen konsekvenser for videre utvikling av Vacc-C5, en potensiell hivvaksine som har en annen teknologisk oppbygging.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.