Skatteøkning

Finansdepartementet mener ordningen med særfradrag for store sykdomsutgifter fungerer dårlig. HivNorge mener at den nye ordningen som skisseres vil føre til en betydelig skatteøkning for mange hivpositive.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

 

Arbeidsgruppen som ble nedsatt av Finansdepartementet i januar 2009 leverte sine forslag på vårparten og dokumentet har vært ute til høring. En av grunnene for gjennomgangen er at ordningen har vært ressurskrevende å administrere og krevende å forholde seg til for skatteyterne. Det har også vært påpekt at ordningen har en dårlig fordelingsprofil og ikke ivaretar behovet for lavinntektsgrupper. Arbeidsgruppen foreslår at ordningen fjernes og at midlene benyttes til å styrke allerede eksisterende ordninger.

”Den ordningen som skisseres av arbeidsgruppen vil for manne mennesker som lever med hiv føre til en betydelig skatteøkning,” påpeker HivNorge i sitt høringssvar. Også en alternativ løsning skissert av arbeidsgruppen vil komme uheldig ut for mange hivpositive mener HivNorge. I høringsuttalelsen påpeker HivNorge videre at det har vært ulik praksis mellom likningskontorene når det gjelder hvilke typer utgifter som blir godkjent.

høringsuttalelsen

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.