Senegal

En appelldomstol i den senegalesiske hovedstanden Dakar har etter internasjonalt påtrykk løslatt ni aidsaktivister, som ble fengslet før jul i fjor.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Både FN og menneskerettsorganisasjoner jubler over beslutningen om å sette fri en gruppe menn som har sex med menn (msm) som har arbeidet som aidsaktivister. De ni personene ble satt fri 20. april i år etter å ha blitt arrestert i en privat leilighet i desember i fjor. De ble blant annet dømt for «uanstendige handlinger som strider mot naturen». Straffelovens paragrafer 320 og 321 i Senegal kan gi opptil fem års fengsel for unaturlig seksuell omgang med en person av samme kjønn.

De arresterte ble også dømt for å ha vært medlemmer i en «kriminell organisasjon» og den opprinnelige dommen, i en lavere rettsinstans, var på åtte år. Denne dommen var den strengeste noen gang idømt i dette landet, som i all hovedsak er muslimsk. Alle de dømte deltok i en gruppe som arbeidet med helseopplysning om hiv/aidsepidemien rettet mot menn som har sex med menn.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.