Særfradraget forsvinner

Regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt frem torsdag 6. oktober, viser at særfradragsordningen for store sykdomsutgifter fjernes. Dette vil gi mange hivpositive en betydelig skatteøkning.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Bente Bendiksen. Oppdatert 7. oktober 2011.

labelEmner:

Finansminister Sigbjørn Johnsen. Foto: Esben Johansen

pressemelding

I 2012 tas utgifter til tannbehandling, transport og bolig helt ut av ordningen. Samtidig stenges ordningen for nye brukere. Fradragets størrelse foreslås for øvrig gradvis trappet ned ved at det gis fradrag med 67 % av fradragsberettiget beløp i 2013 og 33 % i 2014 frem til full avvikling i 2015.

Avviklingen av fradragsregelen begrunnes med at fradraget i liten grad henger sammen med helsefaglige vurderinger og prioriteringer, og i praksis overprøver disse i mange tilfeller. Ordningen anses heller ikke naturlig hjemmehørende i skattesystemet, og det anses blant annet uheldig at ordningen utelukker personer med så lav inntekt at de ikke betaler særlig skatt. Kriteriene for fradrag mener regjeringen er vage og skjønnsmessige, og at det regjerer stor usikkerhet rundt hvilke utgifter man kan få fradrag for og hvordan disse utgiftene skal dokumenteres.

Det legges opp til at støtte i stedet gis i sin helhet gjennom trygder og stønader.

høringsnotat

Når det er sagt, ordningen med særfradrag benyttes av mange hivpositive, som har store ekstrautgifter, det er vanskelig å få dekket innenfor gjeldende trygdelovgivning. Særfradraget, selv med dagens svakheter, er derfor av stor betydning for mange hivpositive.

Dersom regjeringen får det som den vil, kan det føre til en betydelig skatteøkning for mange. Det går ikke frem av budsjettforslaget hvilke kompensasjonsordninger regjeringen tenker seg.

Se HivNorges høringsuttalelse til forslaget som ble lagt frem i fjor.

HivNorges høringsuttalelse til forslage

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.