Redd for å ha sex

Min mannlige hivpositive partner og jeg har alltid sikrere sex og bruker kondom. Men en natt sprakk kondomet. En måneds tid senere sprakk kondomet igjen. Nå har jeg plutselig fått angst og føler at jeg har fått symptomer på en primærinfeksjon. Jeg tør ikke snakke med kjæresten min om det i frykt for at han skal bli full av skyld og gjøre slutt på forholdet vårt. Jeg er også blitt redd for å ha sex, og for at dette fører til at forholdet vårt tar slutt. Hva skal jeg gjøre?

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Hei,

Takk for brevet ditt. Du skriver ikke noe om din hivstatus, men av måten du skriver på, virker det som du er hivnegativ eller kanskje ikke har testet deg? Du sier heller ikke noe om det var du eller han som var den ”aktive” og som brukte kondomene som sprakk.

Jeg spør om dette fordi du forteller at han er hivpositiv. Hvis han var den som var aktiv da kondomet sprakk, er det klart større sjanse for at du kunne få overført viruset enn om det var motsatt; at du var den aktive og ditt kondom sprakk. Det er gjennom kontakten mellom sæd og analslimhinnen at overføring av viruset kan skje. Du sier heller ikke om han hadde utløsning i deg?

Uansett forstår jeg din bekymring, både når det gjelder smitteoverføring og redselen din for at du skal miste kjæresten din. Nå er det slik at det av og til hender at kondomer sprekker, selv hvor forsiktig man enn er, også om man bruker vannløselig glidekrem og gjør alt ”riktig”. Men heldigvis er ikke hiv like lett overførbart som for eksempel hepatitt eller en del andre smittestoffer som kan medføre infeksjoner. Sannsynligvis har dette gått bra for dere. Men i og med at du bekymrer deg, og som du sier, er redd du har fått en primærinfeksjon, er det klokt om du snarest mulig får tatt en hivtest. Dette kan du gjøre hos din egen fastlege eller, hvis du bor i Østlandsregionen, du kan gå til Olafiaklinikken i Oslo. Du finner informasjon om klinikken og åpningstider på nettet. Der vil du få avklart hvordan situasjonen er, så slipper du i det minste å gå rundt og bekymre deg. Forhåpentligvis unødig.

Du sier at du er redd for at partneren din føler skyld for at du skal ha fått overført viruset fra ham. Sex er generelt ikke noen 100 prosent sikker greie. Det er derfor vi ikke snakker om ”sikker sex”, men ”sikrere” sex. Såkalt ”penetrerende sex” er ikke garantert sikker for overføring av hiv, verken vaginalt eller analt, selv om man tar alle forholdsregler. Slik er det, og slike sjanser lever man med gjennom livet, ellers blir man jo nødt til å leve uten sex. Og det er ingen god løsning!

  Har man sex med en partner, så er jo forholdet gjensidig. Det er da heller ikke slik at den ene parten kan være mer ansvarlig enn den andre. Begge har ansvar for det som måtte skje. Slik må det være i ethvert seksuelt forhold. Derfor har ikke kjæresten din noen grunn til å ha mer ansvars- eller skyldfølelse for om du eventuelt skulle blitt smittet. Og ettersom du skriver, har dere jo sammen tatt dette ansvaret og brukt kondom. Så er det selvfølgelig slik at om man forstår dette rasjonelt, styrer man likevel ikke følelsene som kan dukke opp. Derfor kan det være nyttig om dere også kan snakke sammen om det som skjedde og hva dere føler.

For mange gir selvfølgelig analsex både stor nytelse og er verdifullt i forholdet mellom partnere. Undersøkelser viser imidlertid at det er nesten halvparten av homseparene som aldri har analsex med hverandre. Det er også mange andre måter å ha god og fullverdig sex med hverandre på som medfører svært lite risiko for overføring av hiv. Gjensidig onanering og suging er nærmest risikofritt, så lenge man ikke lar det gå i partnerens munn. Alle typer nærhet og kos med kroppene til hverandre er også det. Man må selvfølgelig selv finne ut hvilken sex man liker best. For dere er det kanskje analsex. Og altså uansett, å slutte å ha sex er ikke noe alternativ. 

Jeg vil råde deg til snarest mulig å få sjekket deg. I mellomtiden er det heller ingen grunn til å avstå fra sex! Er dere en periode usikre på å ha analsex, kanskje mens dere venter på prøvesvarene, hva da med å bruke mer tid til andre former for sex?

Som for de aller fleste, er nok sex en viktig del av ”limet” i forholdet deres. Det er ingen grunn til at dere skal slutte med det. Og husk; kjærlighet til hverandre tåler faktisk en god del. Mer enn man ofte skulle tro! Lykke til!

Hilsen dr. Haakon Aars

 

llustrasjonsfoto: Crestock

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.