PrEP gir hundre prosent beskyttelse

Den niende IAS-konferansen tjuvstartet søndag formiddag med en rekke seminarer og workshops. En av de best besøkte var en foredragsrekke om hvordan PrEP nå bør implementeres som en naturlig del av det forebyggende arbeidet. Resultater fra blant annet prøveprosjekter i Australia, Frankrike og Storbritannia ble lagt fram.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

Juridisk rådgiver i HivNorge, Johan P. Hougen, besøkte seminaret om PrEP søndag ettermiddag. Han gir uttrykk for at det har skjedd my på kort tid når det gjelder PrEP. – Undersøkelser fra Australia, Frankrike og Storbritannia viser entydig at PrEP har tilnærmet hundre prosent virkning når det tas riktig, sier Hougen. – De samme undersøkelsene viser også at det ikke er noen økning i andre seksuelt overførbare infeksjoner, legger juristen til. Han tror det skyldes at de som går på PrEP oftere går til undersøkelser

Det kan se ut som om det først og fremst er homser med høyrisikoadferd som oppsøker PrEP-tilbudene. Det sa i hvert fall professor Andrew Grulich fra University of New South Wales i Australia da han presenterte data fra 500 msm som har gått på PrEP siden 2014. Undersøkelsen omfattet tre delstater, foruten New South Wales ble det også samlet data fra Victoria og Queensland. Det var ingen av de 500 som testet hivpositiv i løpet av testperioden, og første kvartal i 2017 viste en 29 prosent nedgang i antall nye hivdiagnoser i New South Wales sammenlignet med gjennomsnittet i de fem foregående årene.

Ingenting tyder på at bruken av PrEP gir en økning i gonoré, syfilis og andre seksuelt overførbare infeksjoner, sier HivNorges jurist Johan P. Hougen som er på aids-konferanse i Paris.

Positive resultater kunne også professor Sheena McCormack fra University College of London (UCL) i Storbritannia vise til. – Våre resultater tyder på at PrEP gir hundre prosent beskyttelse, sa hun i foredraget sitt. For tiden er 6 000 på PrEP i Storbritannia, og de har sett en 24 prosent reduksjon i gonoré i msm-gruppen.

I Frankrike har PrEP vært gratis siden 1. januar 2016. For tiden er rundt 3 000 på PrEP, og professor Jean-Michel Molina fra Université de Paris Diderot presenterte resultater som er like entydige som i Australia og Storbritannia.

Det ble også presentert hvordan PrEP er lansert i Kenya og Sør-Afrika. Professor Quarraisha Abdool Karim fra Centre for the AIDS Programme of Research in South Africa fortalte at en av de viktigste målgruppene i landet var tenåringsjenter og unge kvinner. I 2015 fikk 1 000 unge jenter diagnosen hiv – hver eneste dag. Nitti prosent av alle nye hivtilfeller i Sør-Afrika er blant jenter mellom 15 og 19 år. Her er det også forsøkt med PrEP, men man møter andre utfordringer enn i de rikte vestlige landene. – Det er tydelig at stigma rundt hiv er en ekstra utfordring i det forebyggende arbeidet i det sørlige Afrika, kommenterer Johan P. Hougen til presentasjonen til Karim.

Verdens helseorganisasjon (WHO) lanserte samtidig en verktøykasse for hvordan PrEP kan implementeres, med ni ulike moduler for ni ulike målgrupper. WHO anbefaler at PrEP implementeres som et nytt verktøy i det forebyggende hiv- og aidsarbeidet over hele verden.

Denne kan du laste ned fra Verdens helseorganisasjons egne sider.

 

Professor Quarraisha Abdool Karim fra Centre for the AIDS Programme of Research in South Africa fortalte at en av de viktigste målgruppene i landet var tenåringsjenter og unge kvinner. I 2015 fikk 1 000 unge jenter diagnosen hiv – hver eneste dag.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.