PrEP – for deg som er i risiko for å få hiv

Den hivforebyggende behandlingen PrEP har vist seg å være en suksess i å forebygge og redusere antall nye hivtilfeller. I Norge bruker nå mer enn 2.000 personer PrEP, enten daglig eller ved behov.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Anne-Karin Kolstad

labelEmner:

Er du i risiko for å bli smittet med hiv, bør du vurdere om PrEP (Pre-eksponeringsprofylakse) er noe for deg. Det kan blant annet være dersom du har hatt gonoré, syfilis eller andre seksuelt overførbare infeksjoner, har mer enn én seksualpartner eller har sex i land med høy forekomst av hiv.  

De fleste som bruker PrEP er menn som har sex med menn, sexarbeidere og personer som kombinerer sex og illegale rusmidler. PrEP vil være like aktuelt for heterofile som ofte reiser til land med høy forekomst av hiv og har sex på reisen.  

PrEP er medisin som har vært benyttet i behandling av hiv i mange år og man har derfor god erfaring med de preparatene som benyttes. Det er rapportert lite bivirkninger av medisinen. Mange tar PrEP hver dag, mens andre tar den i perioder, eksempelvis i forbindelse med reiser eller når man vet at man vil kunne utsette seg for potensiell smitte.  

Foto: Shutterstock

Hvordan få PrEP 

PrEP må foreskrives av spesialisthelsetjenesten og er ikke noe eksempelvis fastlegen din kan gi deg resept på.  

Slik går du frem:  

Bor du i Oslo og omegn, kan du få PrEP hos Olafiaklinikken, Lovisenberg sykehus eller Akershus universitetssykehus. For å få time der, bør du ha en henvisning fra din fastlege. Dersom du opplever at det er vanskelig å snakke med din egen fastlege, kan du kontakte oss i HivNorge og vi kan prøve å bistå.  

Selger du sex kan du henvende deg til ProSenteret, som kan foreskrive PrEP. ProSenteret kan kontaktes på telefon: 23 10 02 00.  

Bor du utenfor Oslo-området, ber du fastlegen henvise deg til infeksjonsmedisinske poliklinikk ved nærmeste sykehus. 

Her finner du mer informasjon om hvordan du starter med PrEP, hvordan du går frem og oversikt over hvilke sykehus og steder som foreskriver PrEP.

Ta gjerne kontakt med oss i HivNorge om du har spørsmål, om du lurer på om du er i risiko for å få hiv eller ønsker å vite mer om PrEP og hvordan du går frem for å få det.  

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.