Plussprisen til Grønningsæter og Manum

Plussprisen for 2018 ble tildelt ekteparet Arne Grønningsæter og Olav André Manum under den tradisjonelle konferansen HivNorge arrangerer i forbindelse med verdens aidsdag. En henrykt seniorforsker var svært overrasket da det ble offentliggjort under konferansen fredag formiddag.

scheduleOppdatert: 08.01.2019

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Arne Grønningsæter ble helt stum da HivNorges styreleder avslørte hvem som fikk årets Plusspris. Han sier til HivNorge at han er svært overrasket. Og selvfølgelig glad. Ektemannen Olav André Manum var reist i forveien til vinterdvalen i Johannesburg, Sør-Afrika, og fulgte konferansen på nettet. – Jeg er nokså overveldet, sier han i en melding via Messenger.

En svært overrasket og glad Arne Backer Grønningsæter med Plussprisen. En like glad og overrasket ektemann befant seg i Sør-Afrika. (Foto: Arne Walderhaug)

I begrunnelsen for årets tildeling av Plussprisen sa styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen, at prisvinnerne har vært med på å øke kunnskapen om hiv i samfunnet på mange plan, til uvurderlig nytte for oss alle. – Alltid nysgjerrige, vitebegjærlige, ærlige, profesjonelle og med evne til å se det hele mennesket. Svært mye av det prisvinnerne har bidratt med vil stå der som viktige bidrag for all tid, sa styreleder Hansen.

Videre pekte styrelederen på at engasjementet de har hatt, har strukket seg langt utover deres profesjonelle innsats. De har sett menneskene bak tall og tale og stilt opp for mange når det virkelig har vært viktig. Og, de har vært sammen om dette dyptgripende engasjementet. To flotte menn som har gått hånd i hånd både privat og i sitt engasjement store deler av sitt liv.

Arne Backer Grønningsæter har foruten sitt virke som seniorforsker ved Forskningsstiftelsen Fafo, hvor han blant annet har gjennomført flere studier om hivpositives levekår, også vært styreleder i Landsforeningen mot AIDS, som ble slått samen med hivpositives interesseorganisasjon Pluss i 1999 til å bli det som i dag er HivNorge.

Olav André Manum har gjennom hele sitt yrkesaktive liv jobbet som journalist, fram til årtusenskiftet blant annet som fast redaksjonell medarbeider i tidsskriftet Løvetann. Siden 2008 og fram til nå har han vært tilknyttet HivNorges blad Positiv. Han har også utgitt en rekke bøker, blant annet boka Kjærlighet, kunnskap og kondom – historien om den hivpolitiske kampen i Norge.

Begge to er nå pensjonister, med fortsatt engasjement på si.

HivNorge har delt ut Plussprisen siden 1997 og årets pris er den 22. i rekken. Blant tidligere prisvinnere finner vi blant andre HKH Kronprinsesse Mette Marit og Sir Elton John. Prisen går til en person, en institusjon eller en organisasjon som fyller ett eller flere av følgende kriterier:

  • setter hiv på dagsordenen
  • bidrar til å gi hiv et ansikt
  • redusere myter og stigma rundt hiv
  • har bidratt med langvarig innsats for mennesker som lever med hiv, deres rettigheter og situasjon for øvrig

Det er styret i HivNorge som deler ut prisen, etter forslag innkommet fra medlemmer og andre.

Tidligere vinnere av Plussprisen.

Les også

schedule12.06.2024

→ Forebyggende eller risikabelt?

Har du hørt om DoxyPEP? Syntes du økningen av seksuelt overførbare infeksjoner er bekymrende? I enkelte land og på digitale plattformer hører man at antibiotika som forebyggende behandling (DoxyPEP) er løsningen på økningen av seksuelt overførbare infeksjoner. Vil DoxyPEP faktisk være redningen eller vil det forverre antibiotikaresistens-situasjonen?

schedule06.06.2024

→ Faglig påfyll og erfaringsutveksling 

I mai arrangerte HivNorge, i samarbeid med infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø, et seminar for ukrainere som lever med hiv. HivNorge erfarer at det stor verdi i å etablere samhold og legge til rette for gode samtaler i trygge omgivelser.