partneren

Ifølge RFSUs undersøkelse om sexvaner og kondomprat "Kondomkontrollen 2009" er nordmenn/kvinner blant de mest seksuelt aktive i Norden. Undersøkelsen er representativ og 1100 nordmenn har bidratt med svar om kondombruk og seksualvaner.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum - Foto: Crestock

labelEmner:

Tallene fra undersøkelsen viser at norsk ungdom har et nokså likegyldig forhold til kondombruk og sikrere sex. Så betaler de også en høy pris for å ha ubeskyttet sex: Forekomsten av klamydia er høy blant ungdom, i årene mellom 2005 og 2008 sto ungdom mellom 10 og 29 år for mer enn åtti prosent av alle registrerte klamydiatilfeller her til lands. Her er de absolutte tallene også svært høye med over eller nær 20.000 registrerte tilfeller hvert år. Folkehelseinstituttet vurderer situasjonen slik at økningen i antallet registrerte tilfeller av klamydia gjenspeiler en økende forekomst av infeksjonen i befolkningen siden testaktiviteten ikke har økt de siste årene i Norge.

Ungdom beskytter seg med andre ord verken mot hiv eller klamydia eller alle kjønnsykdommer. Samtlige kurver viser en stigende tendens. Klamydiatallene øker for tiende år på rad ifølge Folkehelseinstituttet. Det kan bety at kunnskapen om og motivasjonen for å praktisere sikrere sex er avtagende blant norske ungdommer. Bortsett fra klamydiatallene dreier det seg om små tall, så vi skal være forsiktig med å trekke alt for vidtrekkende konklusjoner.

Spørsmålet er likevel hvor mye kan vi tåle før vi må ta belastningen med å intensivere det forebyggende arbeidet rettet mot ungdom. Ifølge Folkehelseinstituttet går medianalderen ned blant de som smittes homoseksuelt av gonoré for tredje år på rad. Det kan bety at unge homofile menn også er i ferd med å bli en sårbar gruppe i forhold til hiv. Når det også er grunn til å anta at en rekke ungdommer har tilfeldig sex på ferieturer, også i utlandet, er det nok en årsak til at vi bør se på hvordan det hivforebyggende arbeidet blant ungdom fungerer.

 

78 prosent av ungdom under 29 år har hatt ubeskyttet sex en gang65 prosent av ungdommene har hatt ubeskyttet sex flere ganger57 prosent stoler på at partneren ikke er smittet av kjønnsykdom. Det er en viktig årsak til ikke å bruke kondom.15 prosent av ungdommene oppgir kondom som vanligste prevensjonsmetode53 prosent av ungdommene synes sex er bedre uten kondom42 prosent av ungdom mellom 15 og 20 år har tilfeldig sex på ferie57 prosent av ungdommene har kompissex, altså sex med venner uten å være kjærester46 prosent av de unge opplyser at de har sex fra en til flere ganger i uken16 prosent har hatt mer enn 20 partnere, unge like mye som eldreIngen ungdommer bruker kondom hver gang de har sex.63 prosent synes det er pinlig å be om kondomer i kassen

78 prosent av ungdom under 29 år har hatt ubeskyttet sex en gang

 

 

Les også:

Kunnskap om hiv og sånn

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.