Ønsker at politikere blir mer involvert

Seniorrådgiver Anne Skjelmerud i Norad har jobbet med hivrelaterte saker siden tidlig på nittitallet og har vært på en rekke internasjonale konferanser. I Paris har hun i tillegg til å løpe fra foredrag til foredrag vært travelt opptatt med å jobbe med arrangørene for neste års store konferanse i Amsterdam. Den ønsker hun skal ha et større politisk repertoar.

scheduleOppdatert: 02.10.2017

createForfatter: Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

Det er imidlertid første gang hun er på en ren vitenskapelig konferanse, og hun synes det er nyttig å få en god oppdatering også på dette området. Hun hadde gjerne sett mer av adferdsforskning og forskning fra andre områder enn de rent medisinske, selv om hun også synes dette er interessant. – Det er lite av forskning som belyser faktorer som forårsaker hiv utover ren virusforskning, sier hun.

Ellers har hun sett interessante foredrag om selvtesting, som hun tror kan være et nyttig redskap særlig i lav- og middelinntektsland. – Det kan bidra til å oppdage flere hivpositive og få de under behandling, da det er mye stigma forbundet med å besøke klinikker rundt om i verden, sier hun. – Det fordrer også at man tenker nytt i forhold til hvordan behandlingen følges opp, fortsetter hun og refererer til foredrag hvor man har prøvd ut ulike modeller på hvordan oppfølgingen kan skje. Noen foretrekker å besøke klinikker, men andre synes kanskje at kontakt med likepersoner er en bedre måte å bli fulgt opp på. – Det er fortsatt mye stigma omkring hiv i de aller fleste land, inkludert i Afrika, legger seniorrådgiveren til. 

Les også: PrEP gir hundre prosent beskyttelse

Les også: Kan vi få slutt på hiv-pandemien uten en vaksine?

Les også: Ønsker seg mer om eldre

Les også: Seksuelle tjenester som valuta

 

Seniorrådgiver Anne Skjelmerud i Norad hadde gjerne sett mer av adferdsforskning og forskning fra andre områder enn de rent medisinske, selv om hun også synes dette er interessant.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.