Ønsker at politikere blir mer involvert

Seniorrådgiver Anne Skjelmerud i Norad har jobbet med hivrelaterte saker siden tidlig på nittitallet og har vært på en rekke internasjonale konferanser. I Paris har hun i tillegg til å løpe fra foredrag til foredrag vært travelt opptatt med å jobbe med arrangørene for neste års store konferanse i Amsterdam. Den ønsker hun skal ha et større politisk repertoar.

scheduleOppdatert: 02.10.2017

createForfatter: Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

Det er imidlertid første gang hun er på en ren vitenskapelig konferanse, og hun synes det er nyttig å få en god oppdatering også på dette området. Hun hadde gjerne sett mer av adferdsforskning og forskning fra andre områder enn de rent medisinske, selv om hun også synes dette er interessant. – Det er lite av forskning som belyser faktorer som forårsaker hiv utover ren virusforskning, sier hun.

Ellers har hun sett interessante foredrag om selvtesting, som hun tror kan være et nyttig redskap særlig i lav- og middelinntektsland. – Det kan bidra til å oppdage flere hivpositive og få de under behandling, da det er mye stigma forbundet med å besøke klinikker rundt om i verden, sier hun. – Det fordrer også at man tenker nytt i forhold til hvordan behandlingen følges opp, fortsetter hun og refererer til foredrag hvor man har prøvd ut ulike modeller på hvordan oppfølgingen kan skje. Noen foretrekker å besøke klinikker, men andre synes kanskje at kontakt med likepersoner er en bedre måte å bli fulgt opp på. – Det er fortsatt mye stigma omkring hiv i de aller fleste land, inkludert i Afrika, legger seniorrådgiveren til. 

Les også: PrEP gir hundre prosent beskyttelse

Les også: Kan vi få slutt på hiv-pandemien uten en vaksine?

Les også: Ønsker seg mer om eldre

Les også: Seksuelle tjenester som valuta

 

Seniorrådgiver Anne Skjelmerud i Norad hadde gjerne sett mer av adferdsforskning og forskning fra andre områder enn de rent medisinske, selv om hun også synes dette er interessant.

Les også

schedule03.12.2024

→ Har vi viljen til å eliminere hiv og aids?

Det lever rundt 40 millioner mennesker med hiv i verden, ifølge UNAIDS. Majoriteten av dem tar hivmedisiner – medisiner som både redder liv og som fjerner risikoen for at andre kan bli smittet med hiv. Men 9,3 millioner har ikke tilgang til disse medisinene. Dette til tross for at det har eksistert effektiv hivbehandling i snart 30 år. Og dermed dør mange fortsatt av andre smittsomme sykdommer som tuberkulose, helt unødvendig!

schedule02.12.2024

→ Plussprisen 2024 går til Mathew

Under markeringen av verdens aidsdag søndag 1. desember, ble Plussprisen delt ut for første gang siden 2021. Årets pris går til Mathew for hans engasjement og utrettelige innsats for mennesker som lever med hiv, samt for å redusere stigma og øke kunnskap i samfunnet.