Omskjæring bra også for kvinner

Det ble presentert en liten verdensnyhet under den internasjonale aidskonferansen i Melbourne fredag morgen, australsk tid. En undersøkelse gjennomført i townshippet Orange Farm utenfor Johannesburg, Sør-Afrika viser at i populasjoner av kvinner som kun har sex med omskårne menn, reduseres forekomsten av hiv, og antallet nye smittetilfeller går også ned.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

Presentasjonen er et ledd i det som ser ut som en klar strategi fra The International Aids Society, nemlig å vise alle redskapene vi etter hvert har for å begrense, ja, sågar stanse hivepidemien. Dette er et ledd i Stepping up the pace-strategien! Det burde med andre ord ikke vare noen umulighet å ha stanset epidemien innen 2030 som er det uttalte målet fra UNAIDS og IAS.

Det har lenge vært kjent at omskjæring reduserer forekomsten og nysmitten blant menn. Vitenskapelige undersøkelser både fra Kenya, Uganda og Sør-frika har bekreftet dette. Det har imidlertid vært reist spørsmål om ikke dette ville utsette kvinner for større risiko. Mange har fryktet at nedsatt risiko for menn ville føre til at de tok større sjanser og at omskjæringen ville gi mennene bedre kort på hånden for å forhandle bort kondom.

Nå kan det altså vise seg at dette ikke nødvendigvis er korrekt. I Orange farm har antallet omskårne menn steget fra 12 til 53 prosent. Menn er altså villige til å la seg omskjære, dersom det er gode grunner for det, slo Kévin Jean fast under pressekonferansen forut for sesjonen hvor resultatene ble presentert.

Jean er en av forskerne bak undersøkelsen i Orange farm og han mener at de foreløpige resultatene er entydige: I en gruppe av kvinner som bare hadde omskårne partnere gikk forekomsten av hiv ned.   Antallet nye hivtilfeller falt også, sammenlignet med den øvrige befolkningen. Hva mere er, ingenting i resultatene tyder på at det skjer en økning i risikoatferd. Verken kvinnene eller mennene ser ut til å ha flere partnere enn før og de dropper heller ikke kondomet.

Zhou fra Wuhu SNNDA Medical Treatment Appliance Technology markedsfører The ShangRing: «Sikker, enkel, lett, rask» for en penere og sunnere penis.

2452 kvinner mellom 15 og 29 år har deltatt i undersøkelsen i Orange Farm over flere år, fra 2007 til 2012. Forskerne har samlet inn data om seksualpraksis, hvorvidt deres mannlige partnere var omskåret og har sørget for å ta blodprøver og hivtester gjennom hele perioden.

Resultatene fortalte at forekomsten av hiv blant kvinnene som kun hadde omskårne seksualpartnere lå på 17,8 prosent. For kvinner som også hadde sex med ikke omskårne menn var forekomsten av hiv nesten dobbelt så høy, nærmere bestemt 30,4 prosent.

Beregninger viste dessuten at antallet nye hivtilfeller blant kvinner som utelukkende holdt seg til omskårne partnere var 20 prosent lavere enn de som også hadde ikke-omskårne seksualpartnere.

Programmer for frivillig omskjæring burde med andre ord bli en del av ulike lands programmer for forebygging av hiv og aids, konkluderte Jean.

Enkelte lager også forretning av dette. Blant de mer kuriøse innslagene på konferansen var en kinesisk oppfinnelse som effektivt kunne gjennomføre en omskjæring i løpet av 14 dager. Salgsargumentet var at metoden er enkel, hurtig, relativt smertefri, lett å lære og gir dessuten et kosmetisk mye penere resultat enn de vanlige metodene.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.