Økt risiko

Få år etter at de nye hivmedisinene kom på markedet, ble det konstatert flere pasienter med forhøyete fettstoffer i blodet. Det er en risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdom.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter:

labelEmner:

Forskning viser at hivpositive som bruker proteasehemmere over flere år har økt risiko for å få hjerteinfarkt, men at den ugunstige bivirkningen fra disse medisinene blir mindre tydelig når man gjør en statistisk justering for kjente risikofaktorer, som røyking og forhøyete verdier av kolesterol og triglycerider. Personer som får langtidsterapi med proteasehemmere bør sjekkes med tanke på fettstoffer (lipider) i blodet. Medikamentgruppen statiner, som reduserer lipider i blod virker forebyggende mot infarkt, og kan i noen grad benyttes til personer på hivbehandling. Men mange av disse er kontraindisert på grunn av interaksjoner med proteasehemmerne.

Resultatene fra en stor studie som er nylig publisert viste økt risiko for hjerteinfarkt hos brukere av proteasehemmere, men betydningen er litt utdatert, mener overlege Bente Magny Bergersen ved Infeksjonsseksjonen, Aker sykehus. Nå har man nyere medikamenter i denne gruppen som har en mye gunstigere lipidprofil, og dermed mindre bivirkninger i form av forhøyet kolesterolnivå. Men uansett vil det være et viktig forebyggingstiltak å hjelpe hivpositive til å slutte å røyke, mener fagekspertene. Hivpositive på livslang hivbehandling må følges opp med tanke på forebygging av hjerte- karsykdom, spesielt de som bruker proteasehemmere.

websider

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.