Nye regler for hivbehandling

Norsk forening for infeksjonsmedisin har oppdatert sine faglige retningslinjer for oppfølging og behandling av hiv. Nytt av året er at de anbefaler at alle hivpositive vurderes for og tilbys behandling, uavhengig av CD4-tall og virusmengde.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

EACS

”Antiviral behandling er vist å redusere risikoen for alvorlig kompliserende sykdom eller død selv ved høye CD4-tall. Det anbefales å starte behandling tidlig, uavhengig av CD4-tall, dels av hensyn til pasientens egen helse, dels for å hindre videre smitteoverføring. Vi anbefaler at alle hiv-positive vurderes for og tilbys behandling.”

START-studien

– HivNorge mener dette er en veldig bra utvikling og mener dette styrker mennesker som lever med hiv, som har ønsket tidlig behandling.  Det gjør det enklere for nydiagnostiserte og for infeksjonslegene at tidlig behandling er det beste.  Det er ikke lengre noe man utsetter å snakke om, anbefalingen er klar, og er den nydiagnostiserte motivert for å starte behandling er det ingen ting tvil lengre om at de skal starte opp, sier styreleder Leif-Ove Hansen.

HivNorges styreleder opplevde selv å bli avvist flere ganger før han fikk starte behandling, og er kjempeglad for at ikke flere i fremtiden skal bli avvist når de prøver å ta vare på sin egen helse og hindre videre smitte av hiv med å starte på hivbehandling.

Norsk forening for infeksjonsmedisin

Les også

schedule31.01.2025

→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på

Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.

schedule31.01.2025

→ Vi vil gjerne høre fra deg

HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.