Null er lik null

Stjerner har høy status på de internasjonale aidskonferansene og Amsterdam er intet unntak. På en eneste sesjon i dag ble vi presentert for en filmstjerne, en prins, en rockestjerne og barnebarnet til Nelson Mandela. De fyller en funksjon og noen av dem er sågar aktivister det er all grunn til å respektere.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

Men i virvaret stjernedyrkelsen fører med seg er det fantastisk å møte en organisasjon som setter selvfølelse for hivpositive og hverdagsaktivisme på grunnplanet i førersetet. U=U er en slik organisasjon.  Vi møtes selvsagt i The Global Village, stedet for alle hivaktivister, og den som har tid til å snakke med oss er Cameron Kinker som er koordinator for alle tilknyttede organisasjoner og pressetalsmann for U=U. Organisasjonen har vokst utrolig raskt siden grunnleggeren Bruce Richmond startet bevegelsen i 2016, kan Kinker fortelle. – I dag er mer enn 700 organisasjoner i 90 land tilknyttet oss. – Det betyr at mer enn 700 organisasjoner over hele kloden bruker det positive budskapet om at U=U, fortsetter han. Det betyr Undetectable er lik Untransmittable, hvilket utlagt betyr null i virusmengde er lik null i smittefare.

Mer enn 700 organisasjoner over hele kloden bruker det positive budskapet om at U=U, sier Cameron Kinker. Også HivNorge har signert dette oppropet, men her i landet kaller vi det 0=0 (null virus er lik null smitte).

Kinker mener suksessen skyldes to ting: at budskapet er grenseløst positivt, det reduserer stigma og gjør livet som hivpositiv lettere å leve. Det andre handler om at U=U tillater lokale organisasjoner å tilpasse budskapet etter lokale forhold, slik for eksempel HivNorge har gjort gjennom å si at 0=0, eller engelske Terrence Higgins Trust som sier det på en annen måte: «Can’t Pass it on!

Den viktigste suksessfaktoren tror Kinker likevel er den enkelte hivpositive aktivisten på grunnplanet som opplever sannheten og gleden ved at 0=0 at han eller henne ønsker at flest mulig skal få vite om denne revolusjonerende nyheten. – For ser vi dette i perspektiv, er det at en hivpositiv på vellykket behandling ikke kan smitte andre det største som har skjedd på hivfeltet siden medisinene kom i 1996. Det er også viktig at spørsmålet ikke lenger er vitenskapelig kontroversielt slik det var i 2008 da sveitserne var først ute med å presentere dette.

– Ikke bare reduserer dette følelsen av stigma blant hivpositive, styrker selvfølelsen og gjør livet enklere å leve, kunnskapen må ut til den generelle befolkningen slik at den irrasjonelle frykten for hivpositive reduseres.

Kinker understreker også at en slik sannhet må bekjentgjøres over alt også av politiske myndigheter og helsemyndigheter i alle land for å redusere frykten for at folk som har vært i risikosituasjoner skal teste seg og få et positivt resultat. Kommer man under behandling raskt er det ikke lenge før man ikke risikerer å smitte andre, understreker Kinker.

– Det burde også myndighetene i land som kriminaliserer hiv, sexarbeid, sex mellom menn, stoffbruk og annet også merke seg. Undertrykkelse skader samfunnet, mens åpenhet rundt dette med at 0=0 vil være positivt for samfunnet som helhet, understreker U=Us pressetalsmann og koordinator.

– Verdens regjeringer plikter å samarbeide med aktivistene og organisasjonene på dette feltet, slår Kinker fast, det ville alle nyte godt av. – Alle hivpositive må på behandling og vi må også sørge for at de blir værende på behandling. Det er der kampen står nå, og det er det verdens regjeringer må forstå og ta ansvar for i samarbeid med verdens organisasjoner og aktivister.

– Aktivistene har et stort ansvar i å formidle dette til verdens myndigheter og sørge for at de tar konsekvensen av denne kunnskapen. – Vår oppgave nå er å dyrke frem flere kunnskapsrike aktivister over alt i verden for de er nøkkelen til suksess. Ikke bare for oss, men for målet om å bekjempe epidemien på verdensbasis.

Les også:
Et redskap for endring
Manglende kunnskap i Europa
Mørke skyer på horisonten
Null er lik null 
Sinne mot legeindustrien
Fikk fengsel for å bite politimann
Behandling er forebygging

Fra åpningen av Global Village. Matthijs Immink/IAS

 

Les også

schedule23.05.2023

→ Apekopper blir mpox

Siden november i fjor, har mpox vært det offisielle navnet internasjonalt på det som tidligere ble kalt monkeypox. Nå vil også Norge følge rådene til verdens helseorganisasjon (WHO) og endre navnet på sykdommen apekopper til mpox.

schedule11.05.2023

→ HivNorge fyller 35 år

Samtidig som det er 40 år siden den første personen fikk diagnosen aids her i landet, er det også 35 år siden pasientorganisasjonen Pluss ble stiftet. Pluss heter i dag HivNorge. Senere i høst er det også 35 år siden Henki-dommen falt i Høyesterett.