Mord

Global Network of People Living with HIV (GNP+) har siden 2005 overvåket bruken av kriminalisering i 42 europeiske land. Overvåkningen ble utvidet i 2008 til å omfatte mer enn 200 land og juridiske territorier.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum (tekst og foto)

labelEmner:

Det foreløpige resultatet av overvåkningen ble presentert på en poster torsdag. Resultatet er ikke flatterende for Norge.

På tabellen over hvilke land som har flest domsfellelser på grunn av kriminalisering av hivsmitte kommer Norge på 7. plass med 14 domfellelser, bare en mindre enn Frankrike som har hatt 15 i samme periode. På topp ligger USA med mer enn 200 tilfeller. Norge ligger likt med langt mer folkerike land som Nederland og Tyskland, men foran Storbritannia.

Andre nøkkelfunn fra overvåkningen avslørte blant annet at

• mer enn 30 land hadde brukt ikke-hivspesifikke lover i saker som omhandlet hivsmitte eller det å utsette andre for slik smitte

• Mer enn 45 land hadde innført spesifikke lover som forbød hivsmitte eller det å utsette andre for slik smitte siden overvåkningen begynte

• Antallet tilfeller som blir prøvd for domstolene, går ikke ned

• En person har blitt dømt for mord på grunn av hivsmitte

• Man har også sett flere tilfeller av tiltale og domsfellelse for smitte gjennom spytt

• Det er i Europa og USA at vi har de fleste tilfellene av påtale

Forfatterne bak rapporten N. Myambe og T. Gaudet var dessverre ikke til stede da vi fanget opp plakaten. Vi klarte derfor ikke å få noen kommentarer fra dem.

GNP+

flere nyheter fra AIDS2010

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.