Momskutt

Sosialistgruppa i EU-parlamentet lanserte nylig en kampanje for å kutte momsen på kondomer innenfor EU-området. Et praktisk forslag for å redusere hiv i Europa, sier gruppa.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Kampanjen går ut på å samle underskrifter som skal presenteres til regjeringssjefer i Europa på Verdens aidsdag. Kampanjen heter ”reduser aids ved å redusere moms på kondomer”. Medlemslandene i EU kan sette sine egne moms-prosenter, men EU-direktivet forlanger at den skal være på minst femprosent. Sverige og Danmark har moms på hele 25 prosent.

­- Hiv og aids er ikke bare en sak for utviklingsland eller risikogrupper, sier visepresidenten i sosialistgruppa Jan Marius Wiersma i en pressemelding. – Verdens helseorganisasjon sier hiv er på frammarsj på kontinentet, og i 2005 ble det registrert nesten 27.000 nye tilfeller i Europa. Den mest vanlige smittemåten er heteroseksuelle kontakt. Å kutte momsen på kondomer er ikke bare et praktisk tiltak, men også en viktig symbolsak i forbindelse med Verdens aidsdag.

hjemmesider

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.