Mamma lever med hiv

Dagens medisiner gjør at kvinner som lever med hiv, kan bli gravide og føde barn på naturlig måte uten å smitte barnet. Men hvordan er det å være mamma og leve med hiv?

scheduleOppdatert: 21.07.2020

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Camilla Tobekk forteller i den siste utgaven av bladet Hjemmet om hva det betyr å leve med hiv og få barn.

I denne artikkelen løfter Camilla frem et viktig tema om fordommer og manglende kunnskap om hiv hos helsepersonell.

« For Camilla har fordommene i helsevesenet vært tyngst.

– Jeg stålsetter meg for møtet med helsevesenet. Det er der jeg oftest møter fordommene.

Som den gangen hun kom til legen med ryggproblemer, og da han fikk høre hvilke medisiner hun gikk på, spurte om hun var prostituert.

Eller den gangen – ett års tid etter at sønnen var født – var på sykehuset for å fjerne en cyste, og hun ble lagt på enerom med trekant på døra.

– Og ansatte var beskyttet med både munnbind og drakter, bare de skulle ta en blodprøve. Dette var for noen år siden. Da jeg var tilbake på sykehuset i år, var det ikke sånn.»

Dessverre er ikke Camilla alene om å møte slike fordommer og manglende kunnskap om hiv i helsevesenet.

—Det er godt å se at Camilla tør å være åpen og at hun har god livskvalitet, sier Halvor Frihagen, juridisk rådgiver i HivNorge. —Selvstigma, og frykt for diskriminering og trakassering, er kanskje det som i størst grad reduserer livskvaliteten for mennesker som lever med hiv i Norge. Samtidig er det forstemmende å se hvordan hun stigmatiseres og diskrimineres i helsevesenet, men dessverre er dette vanlig. Mange av de som kontakter oss har opplevd liknende saker, som typisk bygger på fordommer, manglende kunnskap og ubegrunnet smittefrykt hos helsepersonell. Man skulle tro at helsepersonell hadde mer kunnskap, men dessverre ser vi at det er stort behov for mer kunnskap om hiv i helsevesenet.

HivNorge bistår mange som opplever diskriminering og trakassering, enten ved å hjelpe dem å ta kontakt og snakke om opplevelsen de hadde i møte med helsevesenet eller et offentlig kontor, eller med en formell klage. Har du hatt et ubehagelig møte med helsevesenet eller andre fordi du lever med hiv bistår vi deg veldig gjerne, sier Halvor. Målet vårt er at ingen som lever med hiv skal blir diskriminert eller trakassert i møte med helsevesenet eller andre.

Ønsker du å snakke med noen etter å ha lest dette, eller har du selv oppplevd et ubehagelig møte med helsepersonell eller andre? Ring oss gjerne på 21 31 45 80.

Les også

schedule13.05.2024

→ Per Miljeteig tildeles Kongens fortjenstmedalje  

Mandag 13. mai ble aktivist og tidligere styreleder i HivNorge, Per Miljeteig tildelt Kongens fortjenestmedalje. Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland var til stede på seremonien på Håndverkeren i Oslo for å overrekke medaljen.

schedule08.05.2024

→ HivNorge søker ny rådgiver

Vi søker nå etter en rådgiver i 100% stilling til å bli en del av laget. I dag er vi 7 personer som jobber både selvstendig og i team, vi har en flat struktur der alle ansatte rapporterer direkte til generalsekretær. Vi lover spennende utfordringer og muligheten til å gjøre en forskjell.