Likegyldig
”Tore” er snart 60 og utdannet innen helsefag. Han har levd med hiv i to tiår og blir både provosert og oppgitt over passiviteten og mangelen på interesse han mener helsenorge legger for dagen i forhold til hiv og aldring.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Av Olav André Manum - Illustrasjonsfoto: Scandinavian Stock Photo
labelEmner:
– Med både smittevernloven og straffelovens bestemmelse som kriminaliserer hivsmitte har vi gjort en hivinfeksjon så spesiell her i landet at det krever at vi forholder oss til den på en spesiell måte, sier han og tar tingene i tur og orden:
– For det første er det et sexologisk aspekt ved dette, sier Tore og forklarer: – Seksualitet er viktig for livskvaliteten, men seksuell helse blir sjelden nevnt i hivpositives konsultasjoner med legene.
Tore frykter at dette har sammenheng med flere typer fordommer på en gang: Sex er vanskelig å snakke om generelt. For det andre opplever mange eldre at helsepersonell og leger strever med å forestille seg at eldre har et sexliv i det hele tatt. – De mener kanskje vi burde la være med slikt? spør Tore.
For det tredje er mange hivpositive, også homofile, noe som skaper enda en barriere mot å snakke om seksualitet, seksuelle behov, lyst og tenning.
Les også:
Les også
schedule23.09.2024
→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv
Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien.
schedule19.09.2024
→ Mpox-vaksinering: bekymret for økt stigmatisering
Det er kommunenes ansvar å tilby vaksinering til befolkningen. Det er imidlertid stor variasjon i Norge hvor tilgjengelig Mpox-vaksiner er, og HivNorge er bekymret for at personer som har behov for den ikke får tilgang på vaksinen.