Lavere risiko for fosterskader enn først antatt

Et oppløftende studium fra Botswana viser lavere risiko for nevrologiske skader på foster ved unnfangelse enn først antatt, når kvinnen går på behandlingsregimer med dolutegravir (DTG). Behandlingsregimer med DTG er blant førstevalget for hivbehandling i mange lav- og mellominntektsland.

scheduleOppdatert: 16.12.2022

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Det mangeårige Tsepamo-studiet ved sykehus i Botswana kartlegger nevrologiske fosterskader hos barn født av kvinner som går på behandlingsregimer med DTG. De siste funnene ble presentert på den internasjonale aidskonferansen AIDS2020 av dr. Rebecca Zash fra Harvard Medical School og Botswana Harvard AIDS Institute Partnership.

I motsetning til de europeiske (EACS) og amerikanske (US DHHS) retningslinjene for hivbehandling, har verdens helseorganisasjon (WHO) beholdt DTG som komponent i førstevalget av behandling for kvinner som ønsker å bli gravide. I 2018 antok man at det var 0,94% risiko for nevrologiske skader på fosteret som resultat av bruken av DTG ved unnfangelse, mot 0,1% ved annen hivbehandling. Det innebar en betydelig høyere risiko for nevrologiske fosterskader enn ved annen hivbehanding.

Betydelig lavere risiko

Tsepamo-studiet viser at risikoen er betydelig lavere enn først antatt. I 2019 ble risikoen anslått for å være 0,3%, men videre studier viser at risikoen er enda lavere.

Blant de 39200 fødslene som ble gjennomført i perioden mars 2019 til april 2020 ble nevrologiske fosterskader avdekket hos 0,19 % hvor mødrene gikk på DTG ved unnfangelsen, og så lavt som 0,04 hvor kvinnene startet med DTG under svangerskapet. Ifølge disse funnene er det ingen betydelig økt risiko for nevrologiske fosterskader dersom kvinnene går på DTG enn ved annen hivbehandling.

Ifølge Rebecca Zash støtter funnene derfor opp om WHO’s valg av behandlingsregimer med DTG som et av førstevalgene for kvinner som ønsker å bli gravide.

Les de norske retningslinjene for hivbehandling her.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.