Kvinner og menn søker seg nye sexpartnere

Mannfolkene i KwaZuluNatal (KNZ, som man alltid sier i Sør-Afrika) må ofte dra inn til storbyene for å skaffe seg jobb eller for å studere. De etterlater gjerne kona og barna hjemme på landet, og så kommer de hjem en gang om året, når sommer og juleferien står for døren i desember.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Archie Hlophe

labelEmner:

Mange søker seg nye kjærester i storbyene, de slutter ikke å ha sex selv om de lever borte fra kona. Dette er noe alle vet. Men ikke fullt så kjent er det at kvinnene gjerne også finner seg nye partnere blant tilreisende menn, menn som de ikke har tenkt å etablere varige forhold til, men som de har sex med for å tilfredsstille en lengsel etter nærhet, nytelse og sex.

Smittepresset er stort i KZN, det er et av de områdene i verden med høyest forekomst av hiv og den provinsen i Sør-Afrika hvor flest mennesker er under behandling, inklusive de mange barna som er født med hiv. Ifølge offisielle tall lar 52 prosent av seksuelt aktive være å bruke kondom. Mamo Zwane er et typisk eksempel: Mannen hennes dro til Johannesburg mens hun gikk gravid med deres første barn i 2010. Her fikk han seg jobb som taxisjåfør, en jobb som satte ham i stand til å skaffe seg mange sexpartnere. Han kom hjem med både tuberkulose og hiv og døde i 2015 etter å ha bedt sin kone om tilgivelse. Hun var også smittet med hiv, men klandrer ikke nødvendigvis mannen, for også hun hadde søkt trøst hos tilfeldige menn. – Ærlig talt så vet jeg ikke hvem som smittet meg, sier 26-åringen som er glad for at hun går på vellykket behandling.

Carlos Leeuw, HIV/AIDS aktivist ved Joubert-parkklinikken i Johannesburg sentrum, mener det er for lite kunnskap om hiv og aids blant de interne migrantene i landet, og at bruken av kondom er katastrofalt lav. Ved klinikken i Joubert Park jobber de for å få menn til å teste seg og kjenne sin status, og for å opplyse om hvordan hiv faktisk smitter og risikoen man løper ved å ha ubeskyttet sex. – Det er helt avgjørende at mannfolkene får den opplysningen som trengs for at de skal beskytte seg, slår Leeuw fast.

Bongekile Mntaung jobber ved Ethembeni helsestasjon i den lille landsbyen Howick i KZN. Migrasjon er bare et av problemene, mener hun. Tradisjonelle levesett spiller også en viss rolle: dersom en mann dør, må broren hans ta over den avdødes forpliktelser for familien, og det inkluderer i mange tilfeller at han også innleder et seksuelt forhold til henne. Slikt er med på å spre viruset, mener Mntaung.

Bongekile Mntaung jobber ved Ethembeni helsestasjon i den lille landsbyen Howick i KZN. – Arbeidsløsheten er en viktig faktor. De unge har verken penger eller jobb, og nok av tid til å ha sex. De bruker ikke kondom og ender i mange tilfeller opp med både uønskede graviditeter og hivinfeksjon.

Arbeidsløsheten er også en viktig faktor. – De unge har verken penger eller jobb, og nok av tid til å ha sex. De bruker ikke kondom og ender i mange tilfeller opp med både uønskete graviditeter og hivinfeksjon.

– Dessuten har det fenomenet at unge jenter gjerne finner seg eldre menn som kjærester, ført til økt forekomst av hiv, sier Mntaung og legger til at disse mennene allerede er i etablerte forhold og ikke er interessert i å ta vare på disse jentene. De dumper jentene så snart de blir smittet eller blir gravide, sier hun.  

Løsningen Ethembeni tilbyr handler om dialog og myndiggjøring av kvinner. – Vi snakker åpent om sex og risikoen det medfører å ha sex med menn du ikke kjenner særlig godt eller kanskje ikke kjenner i det hele tatt. Vi snakker også om kvinners liv fra fødsel til død, og om hvordan vi kan bli sterke nok til å motstå fristelser og lære av våre feil.

– I den sammenhengen vet vi voksne at de ikke er veldig lenge siden vi var femten år og at livet for noen av oss ville vært enklere om vi ikke hadde handlet som vi gjorde. Hvis jeg hadde hatt noen rollemodeller da jeg vokste opp, ville jeg kanskje ikke ha gjort de feilene jeg gjorde, mener hun videre.

– Enkelte av lederne i Ethembeni lever selv med hiv, forklarer Mntaung. Hun legger til at hun føler det fungerer bedre for jentene at mentorene er andre kvinner, for det har hendt at mannlige aids-rådgivere har forført jenter de har hatt et godt øye til og smittet dem med hiv og i mange tilfeller gjort dem gravide. – Det er jo ikke det som er meningen med forebyggende arbeid, slår hun fast.

– I Dialog-gruppene snakker vi åpent om sex, om prevensjon og forebygging av hiv. Vi snakker også om seksuell avholdenhet i den forstand at vi oppmuntrer jentene til å ta kontroll over livet sitt og kroppen sin. Det er viktig fordi dersom hun skal ha glede av sex, så må det være opp til henne å bestemme om når hun vil ha sex, mener Mntaung.

Hun mener også at åpenhet innad i de ulike familiene reduserer skam knyttet til sex og overgrep, og det er med på å skape sterke og uavhengige kvinner fordi de opplever at familien gir den dem støtten de trenger uten at man dømmer og fordømmer. Derfor handler dialogprogrammet også mye om å inkludere jentenes familier uansett hvilken situasjon den enkelte jenta er i. Gjennom dialogprosessen kan også familiene få den informasjonen de trenger for å håndtere ulike forhold på en konstruktiv måte enten det handler om graviditet eller hiv eller andre seksuelt overførbare sykdommer. Det viktigste er at jentene slipper å bli utsatt for fordømmelse og skam og inkluderes i familien.

Mntaung er tydelig på at opplysning og informasjon er viktig om folk flest skal være i stand til å beskytte seg og ta egne valg. Kunnskapsmangelen er stor. Hun tar også til orde for at flere kristne kirker bør følge Ethumbenis eksempel og bruke både menigheten og nettverkene kirken gir til å drive rådgivning, spre informasjon og tilby tester og hjelpe folk som lever med hiv på en inkluderende måte.

– Som kirkesamfunn har vi makt og innflytelse, det gjelder å bruke denne til å skape bedre liv for folk flest, sier Mntaung. – Derfor er vi også i dialog med andre kirkesamfunn om å etablere lignende tilbud basert på vår modell. Vi kan gi den opplæringen som trengs, avslutter hun. 

I Dialog-gruppene snakkes det åpent om sex, om prevensjon og forebygging av hiv. Man snakker også om seksuell avholdenhet i den forstand at jentene oppmuntres til å ta kontroll over livet sitt og kroppen sin.

Les også

schedule12.06.2024

→ Forebyggende eller risikabelt?

Har du hørt om DoxyPEP? Syntes du økningen av seksuelt overførbare infeksjoner er bekymrende? I enkelte land og på digitale plattformer hører man at antibiotika som forebyggende behandling (DoxyPEP) er løsningen på økningen av seksuelt overførbare infeksjoner. Vil DoxyPEP faktisk være redningen eller vil det forverre antibiotikaresistens-situasjonen?

schedule06.06.2024

→ Faglig påfyll og erfaringsutveksling 

I mai arrangerte HivNorge, i samarbeid med infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø, et seminar for ukrainere som lever med hiv. HivNorge erfarer at det stor verdi i å etablere samhold og legge til rette for gode samtaler i trygge omgivelser.