Kjønnslemlestelse

Sporadiske undersøkelser de siste ti årene knytter kjønnslemlestelse av kvinner til økning i antall hivtilfeller, melder Folkehelseinstituttet. Skader og rifter øker faren for smitte.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Kvinner fra land i Afrika sør for Sahara som blir kjønnslemlestet har en betydelig risiko for å bli smittet med hiv, ifølge forskere og aktivister. En FN-rapport fra 2006 melder at i land der kjønnslemlestelse er vanlig, som for eksempel Somalia, Sudan, Tanzania, and Djibouti, er 55-60 % av de hivsmittete kvinner.

Kjønnslemlestelse fører til stort tap av blod, og utstyret som blir brukt under inngrepet blir ofte brukt på flere kvinner, uten nødvendig rengjøring mellom inngrepene. Dette øker risikoen for å bli smittet med hiv under inngrepet. På grunn av skadene som påføres kjønnsorganet ved en kjønnslemlestelse vil samleie ofte fører til rifter og skader på kvinnen, noe som øker faren for smitteoverføring. Det samme gjelder når kvinnen skal føde, ifølge Folkehelsa.

Kjønnslemlestelse av kvinner er forbudt i de fleste land, men skikken praktiseres likevel i over halvparten av landene i Afrika og i deler av Midt-Østen og Asia, viser en rapport fra Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Totalt er mer enn 100 millioner kvinner kjønnslemlestet, og årlig regner man med at tre millioner jenter blir utsatt for inngrepet.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.