Hvem, hva, hvor hos tannlegen
God tannhelse er viktig, særlig for hivpositive. Problemer med tenner eller munnhule kan være signaler på svekket immunsystem. Tannlegebehandling og refusjon av utgifter opptar derfor mange hivpositive.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Av Bente Bendiksen
labelEmner:
Som hivpositiv har du rett til godtgjørelse etter Statens satser for det som kalles «infeksjonsforebyggende behandling». Det er tannlegen som skal vurdere om behandlingen du mottar er infeksjonsforebyggende og om du har krav på å få dekket utgiftene. Be derfor tannlegen vurdere dette.
HELFO refunderer
Dersom tannlegen ikke har avtale om direkte oppgjør, må du først betale hele behandlingen til tannlegen. Tannlegen fyller så ut et skjema for deg dersom hun/han vurderer det slik at du har rett til stønad. Skjemaet må du signere og sende til HELFO i etterkant av behandlingen.
Vær imidlertid oppmerksom på at du kun får dekket etter Statens takster og de fleste tannleger tar mer betalt enn dette, noe som innebærer at du må dekke det overskytende selv.
Ukjente reglerImidlertid opplever flere hivpositive at enkelte tannleger ikke er kjent med reglene for refusjon av tannbehandlingsutgifter for hivpositive.
Ukjente regler
Folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling
Avvisning hos tannlegen
Les også
schedule09.05.2025
→ Noen å snakke med?
Å få en hivdiagnose kan for noen oppleves overveldende, med mange spørsmål og følelser som kan melde seg. Andre kan ha levd en stund med hiv, uten å ha snakket med noen andre om det, men nå kommet dit i livet at de ønsker å treffe andre i samme situasjon.
schedule08.05.2025
→ Hiv og legemidler: Hva bør du vite?
Etter hvert som vi blir eldre, opplever mange å få livsstils- eller aldersrelaterte sykdommer. For mennesker som lever med hiv, kan medisiner for disse ha interaksjoner med hivbehandlingen. Kosttilskudd, mat og rusmidler kan også ha interaksjoner man bør være klar over.