Hva vet folk flest om hiv?

Under EuroPride-festivalen svarte over 800 mennesker på vår quiz om hiv og aids. Langt de de fleste greide ikke alle spørsmålene. Vi har spurt fire som jobber med hiv og aids om de tror folk flest vet nok om hvordan hiv smitter og hvordan de skal beskytte seg mot smitte?

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

Kirsten Frigstaddaglig leder 24SJU

<br data-mce-bogus="1">

Kirsten Frigstad

<br data-mce-bogus="1">

Jeg tror folk vet nok om hiv og hvordan de skal beskytte seg. Men jeg tror det er situasjonen de er i i et gitt øyeblikk som er avgjørende om de anvender denne kunnskapen eller ei. En injiserende rusbruker kan f. eks. være i en situasjon hvor han har tilgang på et ”ferdigmekka skudd” men mangler ren sprøyte, og vi vet vel alle hva forelskelse og begjær kan få oss til å gjøre …

 

Line Halvorsrudleder i Skeiv Ungdom

Line Halvorsrud

Nei, folk vet for lite om hvordan hiv smitter. Det er problematisk både i forbindelse med å forhindre nysmitte og fordi det fører til mer stigma og gir grobunn for usannheter og farlige fordommer. Et eksempel er straffelovens § 155.

 

Arne Valendaglig leder, Kirkens Bymisjon Haugalandet

Arne Valen

Folk flest har ikke nok kunnskap om hvordan hiv smitter. Når vi ser på de høye tallene for klamydia-smitte og vet at hiv smitter på samme måte, er det i seg selv en indikator på at kunnskaps-nivået er lavt. Jeg tenker at det råder noen fordommer i befolkningen om at så lenge man holder seg unna homofile menn med “risikoadferd” eller afrikanere er man trygg selv ved ubeskyttet sex. Blant helsepersonell er heller ikke kunnskapsnivået om hiv og smittemåte godt nok.

 

Solveig Songe og Kristin Kristin Bårdsen Aashivkoordinatorer ved sykehuset i Krsitiansand

Solveig Songe og Kristin Kristin Bårdsen Aas

De fleste i dag har hørt om hiv og mange vet at hiv smitter seksuelt. Likevel ser vi at flertallet som oppsøker testene, er usikre på om hivsmitten også kan overføres på andre måter. Det er også liten kunnskap blant folk flest om at en hivpositiv på vellykket behandling og som ikke har påvisbart virus i blodet har liten mulighet til å overføre hivsmitten til andre.

Les også

schedule26.02.2024

→ Er du ny i Norge og trenger hivmedisiner?

Alle som oppholder seg i Norge og lever med hiv, har rett til gratis hivbehandling. Denne får man hos leger på nærmeste sykehus med infeksjonsmedisinsk avdeling.

schedule16.02.2024

→ Oppdaterte retningslinjer for hivbehandling

De nasjonale retningslinjene for oppfølging og behandling av hiv er oppdaterte og inneholder noen endringer fra 2023-utgaven. Injeksjonsbehandling, koinfeksjon med hepatitt B og vaksinering mot lungebetennelse er blant endringene som løftes frem.