Hundrevis av delegater til AIDS2022 er nektet visum til Canada

Nok en gang beskyldes den internasjonale aidskonferansen for å ikke være tilstrekkelig inkluderende for mennesker som lever med eller er berørt av hiv. Hundrevis av delegater til konferansen, i hovedsak fra afrikanske land, har ikke fått innvilget sine visumsøknader etter en langdryg søknadsprosess. En av de som hadde utfordringer med å slippe inn i landet før konferansen var UNAIDS’ generalsekretær Winnie Byanyima.

scheduleOppdatert: 30.07.2022

createForfatter: Caroline Pisani

labelEmner:

Under åpningsseremonien til årets internasjonale aidskonferanse stormet en gruppe aktivister scenen blant annet i protest mot Canadas behandling av visumsøknadene, men også mot manglende tilgang på midler som driver nye tilfeller av hiv og mot hvordan tilgang på forebyggende- og medisinsk behandling ikke er lett tilgjengelig for alle som trenger dette.  

Vuyiseka Dubula, aktivist og tidligere leder av the Treatment Action Campaign, krevde å få snakke på vegne av alle som ble nektet å delta på konferansen. Dubula adresserte de store ulikhetene i tilgangen til helsehjelp, som fører til at mennesker som lever med hiv i fattige land dør av aidsrelaterte sykdommer som tuberkulose og hjernehinnebetennelse. – Unge kvinner brukes i kliniske studier for å teste hiv relaterte produkter, men når disse er ferdige, så er de ikke tilgjengelige for de samme kvinnene, poengterer Dubula, mens aktivistene roper Hvert minutt, et nytt dødsfall og Aids er ikke over.  

Adeeba Kamarulzaman, presidenten i International AIDS Society og medarrangør av konferansen, er opprørt over alle som har fått avslag på sine visumsøknader og ser dette som et resultat av “globale ulikheter og strukturell rasisme”. – IAS revurderer nå hvordan fremtidige konferanser skal sørge for at alle inkluderes. De som i størst grad er påvirket, må være en del av samtalen, sier Kamarulzaman. 

Utviklingsministeren i Canada, Harjit Sajjan skulle også holde et innlegg under åpningsseremonien av AIDS2022, men trakk seg kort tid før seremonien startet, angivelig på grunn av den planlagte protesten. Alle innledere kommenterte og til dels refset den politiske ledelsen for deres fravær og ansvarsfraskrivelsen i de mange utfordringene forbundet med innreise til konferansen. 

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.