Hjemmetesting

HivNorge har mottatt en henvendelse fra et sykehus vedrørende hjemmetesting av hiv. En person testet seg flere ganger med hjemmetest fra et kommersielt selskap og hadde bare hiv-negative tester. Da han tok en blodprøve på sykehuset ble det påvist hivsmitte.

scheduleOppdatert: 23.03.2018

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

HivNorge er ikke imot hjemmetesting, men mener det må følge med gode instruksjoner for hvordan testen utføres og at det er informasjon om hvem man kontakter for oppfølging ved et positivt resultat. Styreleder Leif-Ove Hansen sier det kan være mange grunner til at hjemmetestene kan vise negativt resultat. – Det er ingen såkalte CE-godkjente hjemmetester på markedet i Norge, hvilket betyr at det ikke finnes godkjent norsk bruksanvisning, påpeker Hansen og forteller videre at det kan være feil ved testen, det kan være at testen ikke er utført riktig og det kan være at man er i «vindusperioden», altså man har hiv, men det slår ikke ut på testen. Styrelederen mener at dette viser at hjemmetesting ikke nødvendigvis alltid er av det gode. – Ikke for den som tar testen, men også fordi en som stoler på et slik resultat kan utsette andre for smitterisiko uten å være klar over det.

Å ta en hiv test trenger man ikke betale for. Det finnes mange som tilbyr testing og det er mulig å ta en hurtigtest anonymt hos organisasjoner som Helseutvalget, Sex & samfunn og Minutt testen hos mange av Kirkens Bymisjons avdelinger rundt om i landet for å nevne noen steder. Fastlege og sykehus skal også tilby hivtest og noen tilbyr også hurtigtest av hiv. En hurtigtest foregår ved at du får et stikk i fingeren. Bloddråpen blandes med kjemikalier og det tar kun noen sekunder før svaret er klart. Resultatet ved hurtigtest regnes som svært pålitelig. Dersom resultatet av testen er positivt blir man henvist til infeksjonsavdelingen ved nærmeste sykehus der det blir tatt en vanlig blodprøve som sendes til laboratorium for analyse.

Styreleder Hansen understreker at HivNorge vil at så mange som mulig skal teste seg, men at dette bør foregå på en måte som ivaretar den som tester seg på en god måte. – Det er særskilt viktig hvis testen viser seg å være positiv. Det å få et positivt svar på en hivtest kan være et sjokk og da vil det være viktig å ha noen å snakke med.  Derfor er noe å tenke over når man tester seg hjemme, hvem kontakter man hvis testen er positiv. Dette er ikke en tjeneste som de kommersielle aktørene tilbyr.

Her er en oversikt over hvor du kan ta hivtest anonymt.

HivNorge kan kontaktes direkte på vårt kontor, via telefon, FB. Vi har tilbud om samtale med likeperson (en som har levd en stund med hiv) for å få støtte og bistand om man har fått diagnosen.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.