Hjemmetester for gonoré

Nå lanserer Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus et nytt testtilbud for menn som har sex med menn, som vil gjøre det enklere å bli testet for gonoré, søke behandling og bidra til å stanse spredning av sykdommen. Testpakkene distribueres også i samarbeid med Sjekkpunkt og Helseutvalget.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

De siste ti årene har antallet gonorétilfeller i Norge femdoblet seg, og store deler av denne økningen finner sted i Oslo og Akershus. Størst økning er det blant menn som har sex menn (msm), selv om antallet smittede også stiger blant heteroseksuelle menn og blant kvinner.

– Det er en svært urovekkende økning i antallet tilfeller av gonoré i hele Skandinavia, sier Sindre RIngvik, leder av Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Sindre RIngvik, leder av Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus.

– Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon som skyldes gonokokk-bakterien. Sykdommen er svært smittsom, og kan føre til sterilitet både hos kvinner og menn. Risikoen for å få HIV øker også dersom man har gonoré, sier Ringvik.

Bestille  prøveutstyr hjem

www.olafia.no

Testpakkene distribueres også i samarbeid med Sjekkpunkt og Helseutvalget.

– Med dette nye tilbudet håper vi at mange flere, kanskje spesielt de i risikogruppen som ikke har symptomer på gonoré, faktisk tester seg, sier Sindre Ringvik.

– Hva skjer hvis jeg er positiv?Prøver som sendes inn analyseres ved Oslo universitetssykehus. Dersom det viser seg at personen er smittet med en seksuelt overførbar infeksjon, vil Olafiaklinikken ta kontakt med vedkommende for å starte behandling og gjennomføre såkalt smittesporing slik at man også kan tilby behandling til personens nåværende og tidligere sexpartnere.

– Hva skjer hvis jeg er positiv?

– Det er bare ved å finne og behandle smittede at vi kan bremse den store økningen i gonorétilfeller. Derfor håper vi at flere menn som har sex med menn vil teste seg oftere, og på den måten hjelpe oss med å stanse spredningen av sykdommen, sier Ringvik.

– Hvorfor egen testpakke til menn som har sex med menn?

Olafiaklinikken har hatt et hjemmetest-tilbud for urinprøver og vaginalprøver i snart ti år for heterofile menn og kvinner.  Den nye testpakken for menn som har sex med menn inkluderer også prøver fra anus og hals i tillegg til urinprøven. Seksuelt overførbare infeksjoner i hals og endetarm medfører sjelden noen plager, men er like smittsomt. Derfor er screening viktig fra alle tre stedene.

Personer som har symptomer på kjønnssykdom oppfordres til å komme til Olafiaklinikken for undersøkelse, flere tester, rådgivning og behandling. Hjemmesidene til Olafiaklinikken har informasjon om åpningstider, timebestilling og tidspunkt for drop-in timer.  

Mer informasjon:

Olafiaklinikkens hjemmesider

Bestill hjemmetesten

Les mer om gonoré

Helseutvalget

Les også

schedule26.09.2023

→ Fast Track Cities 2023-konferansen er i gang

Fagpersoner, aktivister og berørte på hivfeltet er samlet for å dele erfaringer, presentere forskningsresultater og for å styrke det internasjonale nettverket. – Arbeidet for å ende hivepidemien er ikke bare medisinsk, i dag er den største utfordringen stigmaet og de sosiale belastningene relatert til hiv, forteller Amsterdams ordfører.

schedule25.09.2023

→ Belyser diskriminering i helsevesenet

Helsefestivalen ble i helgen arrangert for fjerde gang av Tverrkulturell helseinfo og samarbeidspartnere i Oslo. Festivalen tar for seg viktige temaer på helsefeltet, og i år var hovedtemaet diskrimering i helsevesenet. Helsefestivalen gikk over to dager hvor det ble invitert til både fagseminar og en åpen dag med stands på Grønland torg.