Hivpositiv skal være kurert

Flere medier melder den siste uken at en hivpositiv mann i Storbritannia skal ha blitt kurert for hiv etter en beinmargstransplantasjon. – Håper denne kunnskapen kan brukes i videre forskning, sier generalsekretær i HivNorge.

scheduleOppdatert: 07.03.2019

createForfatter: Kristin Holland

labelEmner:

En britisk mann som først ble diagnostisert med hiv i 2003, og som har gått på hivmedisiner siden 2012, skal være historiens andre person til å kureres for hiv. Grunnet en kreftsykdom fikk mannen en beinmargstransplantasjon i 2016. Beinmargen han fikk kom fra en person som er naturlig resistent mot hiv, forårsaket av en genmutasjon som rundt én prosent av befolkningen har. Etter å ha frivillig gått av hivmedisinene i halvannet år har mannen fortsatt ikke fått viruset tilbake. Vitenskapstidsskriftet Nature skriver at legene som behandlet mannen mener at blodprøvene må være virusfri enda lenger før de vil friskmelde han.

 

«Berlin-pasienten»
Dette tilfellet har flere likheter med «Berlin-pasienten», som er den første personen som ble kurert for hiv. Også dette skjedde etter en beinmargstransplantasjon i 2008 og mannen har vært virusfri siden. I begge tilfellene har pasientene fått beinmarg fra mennesker med denne naturlige resistensen mot hiv. Forskere mener beinmargen endrer pasientenes immunforsvar og er grunnen til at de blir virusfri.

 

Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge. Foto: Reidar Engesbak

Forsiktig optimisme
Generalsekretær i HivNorge Anne-Karin Kolstad mener det er grunn til forsiktig optimisme angående denne saken. Beinmargstransplantasjoner er både risikofylte og kostnadskrevende og Kolstad mener at denne «kuren» dermed ikke vil være aktuell for folk flest som lever med hiv. –Men det blir spennende å se om denne kunnskapen kan brukes til noe mer, sier Kolstad til HivNorge.

 

 

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.